Cum poti accesa cei 10.000 de euro de la stat pentru inceperea unei afaceri? VIDEO!
Esti tanar si ai idei de afaceri, dar ai nevoie de bani? Statul iti da pana la 10.000 de euro ca sa-ti incepi un business. Citeste ce sfaturi iti dau consultantul Bogdan Belciu, partener PricewaterhouseCoopers, si Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru IMM-uri! Ei iti spun ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei bani de la stat si ce afaceri fac profit in aceasta perioada dificila!
Vezi ce au spus cei doi specialisti, invitati vineri la videochatul incont.ro!
Prima conditie ca sa te califici pentru finantare de stat este sa ai pana in 35 de ani.
A doua sa vii si tu cu o parte din bani.
Statul iti da jumatate din cat ai nevoie, dar nu mai mult de 10.000 de euro.
Restul trebuie sa-i ai sau sa-i imprumuti.
LIVE TEXT
Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru IMM-uri
Tineri vor putea aplica de pe 22 februarie, direct pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, toata aplicatia se va face online.
Noi speram sa aplice 1.500 de firme.
Pana acum 365 de firme si-au inregistrat o firma sub forma de SRL-D.
Tinerii care isi fac o astfel de firma si iau bani de la stat trebuie sa aiba maximum 4 angajati.
Nu se percep taxe la infiintarea societatii, practic tinerii nu vor plati nimic atunci cand se inregistreaza la Registrul Comertului. Taxa pentru inregistrarea unui S.R.L obisnuit este cam de 1.000 de lei. Dar tineri, atunci cand inregistreaza un S.R.L-D nu platesc nimic, trebuie sa se prezinte doar cu buletinul, vor primi asistenta gratuita din partea Agentiei pentru IMM-uri, practic ii invatam sa isi intocmeasca un plan de afaceri, tot ce inseamna sfaturi legate de un plan de afaceri.
Practic, 10% din valoarea proiectului poate fi decontata pentru consultanta de afaceri.
Bogdan Belciu, partener PwC
Mediul de afaceri este acum stabil.
Ca sa incepi un nou business este greu sa ai acces la finantare. Un ajutor de stat este binevenit, poti sa-ti faci un business in agricultura sau in domeniul serviciilor, pana la afaceri mai complexe de tipul IT, software.
Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru IMM-uri
Activitatile elgibile in cadrul acestui program exclud intermedierile financiare, o casa de amanet este exclusa de exemplu. Nu sunt acceptate afacerile care presupun comertul cu armament sau cele imobiliare.
Nu primti bani daca vreti bani pentru cultivarea unui teren de exemplu.
Tinerii vor fi ajutati sa obtina credite, noi avem un parteneriat cu CEC Bank pentru ca a oferit cele mai bune conditii de creditare. Aici pot obtine dobanda anuala de 9% pentru un credit in lei, pe 5 ani. Primul an este unul de gratie, trebuie sa dea doar dobanda. La un credit de 50.000 de lei, dobanda este de 70 de lei pe luna.
Tanarul isi deschide un cont la CEC Bank, guvernul vireaza cei 10.000 de euro, banca vireaza tot aici contributia bancare in acest proiect. Intreprinzatorul vine cu facturile si apoi plateste direct.
Banii sunt in contul beneficiarului, el cumpara utiliaje prin ordin de plata, cu factura face plata direct la banca, in acest caz CEC Bank, iar apoi banca ii vireaza furnizorului banii.
Contributia proprie trebuie virata in acelasi cont la CEC Bank, chiar daca nu este vorba despre un imprumut bancar.
Contributia statului este plafonata la 10.000 de euro. Tanarul poate lua si mai putin de 10.000 de euro.
Bogdan Belciu, partener PwC
Trebuie sa privim costurile totale ale unui site online. De multe ori avem nevoie si de infrastructura, daca vorbim de sume de tipul 10.000, 20.000, dar poate permite un business mai mic.
Tanarul poate incepe o afacere cu niste costuri mai mici, un coafor, o frizerie.
Daca mergeti la New York merg afaceri de tipul croitorie sau cizmarie. Avem astfel exemplul unei economii dezvoltate unde merg astfel de afaceri, iar la noi au disparut, aici este avem un potential mare.
Segmentul de magazine online este unul care creste foarte mult. IT-ul este un domeniu in dezvoltare, porneste de la baze mai mici, de exemplu cumparaturile online au crescut si cu cateva zeci de procente chiar si pe timp de criza.
Este foarte importanta analiza preliminara a afacerii, planul trebuie sa fie viabil, sa te gandesti ce vrei sa faci, ce target de clienti ai, cum va evolua acest segment. Inainte, in perioada in care aveam o crestere economica, era mai usor sa te impui pe piata. Acum toti sunt mai chibzuiti, trebuie sa vezi cum te poti pozitiona pe piata.
Si o banca analizeaza un plan de afaceri sa vada cat e de viabil pentru a-i putea acorda finantare.
Bancile in mod traditional nu acorda credite tinerilor pentru afaceri, insa este foarte importat faptul ca aceste proiecte sunt garantate de stat.
Pentru anumite business-uri ai nevoie de o oarecare investitie, nu e nevoie de sute de mii de euro, insa trebuie sa fie o investitie consistenta.
Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru IMM-uri
Planul de afaceri trebuie inscris online, sunt 7 sectiuni. Punctajul maxim este de 100 de puncte. Daca ai o afacere in domeniul productiei primesti 20 de punct, iar in cel al prestarilor de servicii 15 puncte.
Trebuie sa creezi un numar de locuri mai mare sau egal cu 4, da nu mai mult de 9 persoane, primesti 20 de puncte. Daca vei crea minimum 2 locuri primesti 10 puncte.
Daca planul de afaceri in IT de exemplu este inovativ, daca ai un brevet sau o inventie, primesti 10 puncte. Tanarul isi creeaza un cont pe site-ul agentiei, in partea dreapta poate vedea cate puncte primeste pentru planul de afaceri si salveaza aplicatia. Daca nu trimite catre serverul agentiei, beneficiarul poate reveni asupra raspunsurilor date si il poate imbunatati, poate sa isi refaca planul de afaceri.
Dupa ce s-a inregistrat, primeste un numar de ordine pe mail, data si ora, precum si faptul ca este inscris in program. Apoi i se transmite, tot online, ca a fost selectat. Are apoi 5 zile sa depuna partea sa de finantare, daca are banii proprii. Daca are nevoie de credit, atunci va lua legatura cu cei de la CEC Bank, care ii vor evalua planul de afaceri.
Factorul uman intervine doar asupra veridicitatii informatiilor, totul este online le www.aippimm.ro. Aplicatia va fi activa de la ora 10.00 din 22 februarie. In momentul in care avem un buget de 7 milioane de euro, aplicatia va fi inchisa, pana acum deja sunt cateva sute de persoane inscrise la Registrul Comertului sub forma de S.R.L-D. Contestatia se poate face in 10 zile, iar raspunsul vine in 48 de ore, avem mai multe centre in tara.
In momentul in care firma intra in insolventa, se executa garantiile, statul garanteaza 85% din business.
Din 2004, de exemplu, derulam un program pentru start-up-uri, spalatorii auto, insa nu a fost cazul sa recuperam din garantii.
Daca depaseste cifra de afaceri de 2 milioane de euro, nu mai este S.R.L-D. Daca are o datorie la bugetul de stat, in a 46-a zi, automat nu mai este S.R.L-D si nu mai primeste aceste facilitati.
La un credit de 10.000 de euro luat de la banca, tanarul trebuie sa garanteze cu 12.000. Diferenta trebuie sa vina sau cu alte bunuri.
Ajutorul de stat nu trebuie sa ajunga la producatorul agricol pentru ca ei sunt deja finantati din alte fonduri, alte activitati conexe se pot obtine.
Nu se poate deschide nici o moara la tara pentru ca este procesare primara.
Pentru o activatate de distributie pizza, atunci este serviciu. Depinde de ce cod CAEN alege tanarul, daca si produce acea pizza atunci vorbim despre segmentul de productie.
Daca tanarul a mai fost actionar intr-o firma nu poate participa la acest program, insa poate obtine finantare printr-un alt program de pe site-ul nostru.
Majoritatea intrebarilor se refera la productia de software, de prestari de servicii - de la service-uri auto, reparatii - si pana la comert. Interesul este foarte mari pentru segmentul de magazine online.
Bogdan Belciu, partener PwC
Bancile trebuie convinse ca e un business care va functiona, trebuie sa le arati ca intelegi segmentul pe care vrei sa activezi.
Citeste AICI mai multe detalii despre cum trebuie sa arate planul de afaceri!