Asta au declarat, pentru Ştirile PROTV, surse guvernamentale, după ce marți, la Palatul Cotroceni, preşedintele şi premierul au stabilit ultimele detalii ale acestui plan aşteptat de peste 400.000 de companii din mediul privat, care au împreună aproximativ 3 milioane de angajaţi.

Granturile propuse în acest pachet ar fi în valoare de peste 3 miliarde de euro. Ca să vă faceţi o idee, cu 3 miliarde de euro am putea face 600 de kilometri de autostradă.

Granturile înseamnă bani nerambursabili, iar potrivit ministrului Fondurilor Europene ar fi vorba despre sume de până la 200.000 euro pentru investiţii în turism, industria alimentară, transport auto sau industria de evenimente - toate afectate de criza COVID.

Apoi, câte 2.000 euro pentru acele IMM-uri în care patronul este singurul angajat. Tot granturi în sumă fixă în funcţie de cifra de afaceri ar primi şi hotelurile şi restaurantele, iar sume mult mai mari 2-6 milioane de euro, pentru investiţii cu impact semnificativ.

Măsurile active, adică de stimulare a angajărilor, mai ales pentru angajarea studenţilor şi tinerilor, sunt şi ele în pachetul Executivului de repornire economică. Tot aici este şi sprijinirea firmelor de la sate, dar şi digitalizarea, mai ales a activităţilor de producţie, pentru afacerile mici şi mijlocii.

Nu avem încă detalii de sume pe fiecare domeniu, dar la Cotroceni, marți, s-au pus la punct aceste măsuri, iar cel târziu săptămâna viitoare vor fi anunţate, potrivit reprezentanţilor guvernului.