Cum ar face fata Romania unui cutremur? Bucurestiul ar fi ras de pe fata Pamantului
In cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter, autoritatile sustin ca in Bucuresti, dupa cel mai pesimist scenariu, ar muri 500.000 de persoane, potrivit Mediafax.
Potrivit statisticilor municipalitatii, peste 100 de imobile sunt incadrate in clasa I de risc seismic si s-ar putea prabusi la un seism de peste sase grade pe scara Richter.
Majoritatea cladirilor cu bulina rosie sunt construite inainte de 1950 si sunt situate in Centrul Istoric, pe Bulevatdul Magheru, Calea Victoriei sau Brezoianu.
In clasa II de risc seismic sunt incluse aproximativ 300 de imobile din zona Grivitei, Unirii, Obor sau Pache Protopopescu. Specialistii sustin ca aceste imobile nu se vor prabusi, dar vor suferi avarii serioase.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu nu exclude nici posibilitatea ruperii barajului de la Ciurel, situatie in care "cotele de apa ajung pana la etajul 3 al Spitalului Universitar. La fel, de-a lungul cheiului Dambovitei, stanga-dreapta, aproape 800 de metri".
Truse de supravietuire
Din acest an, bucurestenii din blocurile cu bulina vor primi truse individuale de supravietuire.
Prefectul Capitalei: "Cifra de 500.000 de morti e scoasa din palarie"
In cazul producerii unui seism major, autoritatile din Bucuresti sustin ca sunt pregatite. "In maxim o ora, neconvocati, sunt obligati sa se prezinte membrii Comisiei pentru Situatii de Urgenta a municipiului Bucuresti la sediul din Calea 13 septembrie. Prima data se actioneaza pentru stingerea incendiilor, apoi pentru salvarea vietilor si dupa acea pentru inlaturarea urmelor dezastrului. Baza materiala (utilaje, aparatura - n.n.) se rechizitioneaza de la firmele private. Daca baza materiala se dovedeste insuficienta, se cere sprijin la nivel national", a declarat pentru Gandul, prefectul Capitalei si presedinte al Comisiei pentru Situatii de Urgenta a municipiului Bucuresti, Mihai Atanasoaei.