Ministerul a descoperit ca din aproximativ 500 de persoane inregistrate cu varsta de peste 110 ani si care primeau pensie, peste 300 erau de fapt decedate de multi ani, potrivit datelor publicate miercuri, scrie Mediafax.

"Am descoperit ca era platita pensie unei persoane decedate in 1999. Am gasit cazuri de pensii patite unor persoane care murisera de cinci sau sapte ani", a subliniat ministrul adjunct al Muncii, Georges Koutroumanis, in cadrul unei conferinte de presa.

Autoritatile vor actualiza registrul cu toti pensionarii din tara si cei care au comis infractiuni vor fi urmariti, a declarat el.

Este de notorietate publica in Grecia ca unele familii nu declara decesele la serviciile sociale pentru a incasa in continuare pensiile celor decedati, dar Koutroumanis a recunoscut ca, in unele cazuri, sumele au fost varsate in conturi dar nu au fost retrase niciodata.

In afara de actualizarea listei de pensionari, ministerul intentioneaza sa ia masuri impotriva falselor pensii de invaliditate, avand ca obiectiv reducerea cu 80-100 de milioane de euro pe an a cheltuielilor in acest domeniu, potrivit ministrului adjunct.

Din cauza datoriilor, Grecia a adoptat in mai masuri de austeritate fara precedent, sub supravegherea UE si a Fondului Monetar International, care i-au acordat un imprumut de 110 miliarde de euro pe trei ani.