"Proiectul minier de la Rosia Montana inseamna 5,2 miliarde de dolari pentru Romania, bani care intra in economia tarii, la bugetele de stat. Prin el, Romania devine principalul producator de aur, producand mai mult decat toata Europa la un loc, in momentul in care vom incepe acest proiect", a afirmat Tanase, potrivit Mediafax.

Tanase a adaugat ca va duce de asemenea la infiintarea a mii locuri de munca, directe si indirecte, in medie pe o perioada de operare de 3.600 si va acea beneficii importante pentru stat. 

"Daca raportam cele 2,3 miliarde incasari ale statului roman versus profitul investitorului, de 1,5 miliarde, doar daca facem acest raport, constatam o distributie de aproximativ 60-40 statul roman investitor, in conditiile in care investitorul finanteaza suta la suta acest proiect", a aratat el. 

Potrivit directorului RMGC, aurul extras de la Rosia Montana ar valora circa 10 miliarde de dolari. 

"Pentru a exploata acest zacamant, cheltuielile totale sunt undeva la sapte miliarde. Cati bani merg la bugetul de stat: profitul brut ajunge undeva la 2,7 miliarde de dolari. Profitul estimat Gabriel Resources este de 1,5 miliarde, in timp ce bugetele de stat incaseaza suma de 2,3 miliarde, din redeventa de 6%, din impozitul pe profit, impozitul de dividente, alte taxe si impozite incluse in costuri", a aratat Tanase.

"Daca proiectul nu se face, statul roman are niste obligatii de mediu, sa reabiliteze mediul, trebuie investit in patrimoniul din zona respectiva, pentru ca altfel el se degadreaza, galeriile din zona respectiva trebuie consolidate, deci costurile estimate de catre expertii nostri ajung undeva la 430 de milioane de dolari in urmatorii cativa ani. Deci, practic statul trebuie sa vina acolo, sa investeasca acesti bani pentru a face lucrurile pe care noi ni le asumam prin proiectul nostru", a mentionat directorul general al RMGC. 

El sustine ca resursa totala de aur la Rosia Montana este de aproximativ 400 de tone de aur, din care pot fi accesate spre a fi procesate in uzina doar 314 tone.

Tanase a mai spus ca la Rosia Montana s-a facut cel mai complex studiu geologic din istoria Romaniei, fiind executate 1.200 de furaje. Au fost analizate 47 de elemente chimice, nu doar aurul si argintul, astfel incat se cunoaste compozitia pe fiecare bloc din subteran.

"Sunt foarte multe firme interesate sa vina in Romania sa investeasca atunci cand noi vom porni proiectul minier, tocmai ca sa devina furnizori si sa dezvolte economia in Romania pe langa proiectul minier", a mentionat directorul.

Acesta a precizat ca RMGC va remedia problemele de poluare istorica si va aduce "cea mai sigura tehnologie din lume". 

Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan. 

La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.