Cele trei dimensiuni ale crizei. Cum vede Papa Benedict al XVI-lea viitorul economiei mondiale
Criza economica actuala confirma ceea ce era deja clar din timpul celei din 2008: nu conteaza doar problemele economice aparente, ci si dimensiunile interne mult mai profunde, considera Papa Benedict al XVI-lea, potrivit jurnalistului cotidianului Le Figaro, Jean-Marie Guénois.
"Economia nu functioneaza doar pe baza mercantila (n.red.prosperitatea unei natiuni este data de faptul ca exporturile sunt superioare importurilor), ci are nevoie si de un motiv etic pentru populatie. La fel cum spunea si Papa Ioan Paul al II-lea, omul trebuie sa fie in centrul economiei, iar aceasta nu poate fi masurata doar din punct de vedere al profitului maximal, ci dupa responsabilitatea pe care o are fata de semeni", afirma Suveranul Pontif. In plus, Papa Benedict al XVI-lea mai arata ca aceasta responsabilitate trebuie arata nu doar fata de tine ca persoana, ci fata de alte natiuni, fata de intreaga lume.
El mai considera ca Europa este responsabila pentru intreaga umanitate. De aceea, trebuie sa fie atenta, pentru ca problemele ei economice se vor resfrange asupra lumii, mai ales asupra tarilor in care populatie sufera de foame si nu are niciun viitor.
"Stim ca trebuie sa protejam planeta, iar buna functionare a sistemului economic ne va face un serviciu tuturor. Trebuie sa gandim pentru maine si nu pentru astazi. Doctrina religioasa ne invata ca trebuie sa ne ajutam unii pe altii", arata Papa Benedict al XVI-lea.
Suveranul spune ca toate aceste lucruri sunt posibile, dar ca sunt o mare provocare. Mai mult, educatia este fundamentala pentru viitorul lumii.
Citeste si