"Maine dimineata voi informa Guvernul despre Consiliu si perspective si, dupa ce ma intalnesc cu reprezentanti ai Guvernului, voi avea o declaratie de presa, in care sa intru in detalii cu privire la riscurile pe care le are Romania daca nu se produce o capitalizare consistenta si corecta", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

Seful statului a declarat, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca.

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

Ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Frantei si Germaniei au declarat ca spera sa realizeze progrese importante in privinta combaterii crizei din zona euro la summit-ul de miercuri.

Pe de alta parte, The Telegraph scrie ca liderii europeni cer bancilor europene saaccepte pierderi de pana al 140 de miliarde de euro, prin stergerea a jumatate din valoarea titlurilor din Grecia pe care le detin.

Citeste si:

Finantarea Romaniei, in pericol din cauza Greciei. Basescu, la Bruxelles: Ne imprumutam la dobanzi mai mari ca in 2010

Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro” VIDEO