ROBOR cu scadenta la trei luni a scazut marti cu 0,2 puncte procentuale fata de sedinta de luni, pana la 0,70% pe an.

La inceputul anului 2015, ROBOR la trei luni era de 1,68% pe an, iar maximul istoric – de 125,54% – a fost atins la data de 9 februarie 1999, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei, citate de Mediafax.ro.

ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regula se adauga dobanzii comerciale oferite de finantatori in contractele de imprumuturi in lei.

Aceasta dobanda a scazut continuu de la inceputul anului, evoluand sub pragul de 1% si ajungand la 0,70% in prezent, astfel ca s-au creat conditiile pentru ieftinirea imprumuturilor, in special a celor in lei la care dobanda este variabila.

Cele mai multe banci isi actualizeaza trimestrial nivelul dobanzilor pentru credite, astfel ca, daca trendul se mentine, romanii ar putea plati din octombrie (inceputul trimestrului IV) mai putin pentru ratele la imprumuturi.

Bancile calculeaza dobanda pentru un credit in lei cu dobanda variabila in functie de nivelul ROBOR la trei luni la care adauga o marja de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare in lei si de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum in lei.

Pentru creditele acordate prin programul „Prima Casa“, dobanda se calculeaza in functie de ROBOR la trei luni, plus o marja de 2%.

O prognoza recenta a ING Bank a aratat ca indicatorul ROBOR la 3 luni si-ar putea inversa trendul, urcand la 2,5% in 2017 si la 3% in 2018, lucru care ar insemna o crestere substantiala a costurilor la creditele pentru consum acordate in lei populatiei.