Dobanda medie la creditele in lei pentru populatie ajungea la 12,7% pe an la sfarsitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara, arata datele BNR. Totusi, fata de aceeasi perioada din 2010 clientii trebuie sa plateasca o dobanda mai mare cu un punct procentual. 

Imaginea reflectata de statistici este confirmata si de cititorii care au participat la un sondaj realizat de ZF, aproape 55% dintre respondenti afirmand ca rata la credit le-a crescut cu peste 10% in ultimii trei ani. Peste 36% dintre cei 1.377 de respondenti spun ca, de fapt, rata le-a crescut cu mai mult de 20% in perioada de criza.

Ieftinirea surprinzatoare a creditelor in luna decembrie se datoreaza exclusiv scaderii dobanzilor pe piata interbancara, care s-au redus constant in ultimele luni pe fondul lichiditatii abundente din piata. 

Bancherii renunta cu greu la marjele de castig aplicate peste indicatorii pietei monetare (Robor sau Euribor), mai ales ca platesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienti.  Indicatorul Robor la trei luni, de care sunt legate majoritatea contractelor de credit, a scazut cu circa 0,2 puncte procentuale pe parcursul lunii decembrie, pana la 6,05% pe an.

Citeste intregul articol pe www.zf.ro