Banca Nationala transmite simplu ca "trebuie revitalizat procesul de creditare al economiei romanesti" si, practic, cei de la BNR vor sa ieftineasca imprumuturile pentru a da o mana de ajutor consumului, care a scazut pana si in decembrie cu peste 5%.
 
Daca inainte de declansarea crizei dobanda-cheie urcase la 10,25%, iar singura preocupare a BNR era lupta cu inflatia , acum a coborat la un minim istoric de 7% si Mugur Isarescu este mai preocupat de relansarea economiei decat de cresterea preturilor. Deciziile Bancii Nationale ar trebui sa duca, asadar, la ieftinirea creditelor. Totusi, reducerea dobanzii de politica monetara nu este o veste buna din perspectiva economisirii, randamentele la depozitele in lei scazand si ele.

"In jurul cifrei de 6 ar trebui sa fie si dobanzile la depozite, iar cele la credite sub 10. Sau, hai sa spunem, in jur de 10", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Dobanda BNR dicteaza pretul creditelor in lei.  Practic, o scadere a dobanzii-cheie obliga bancile sa taie si ele din procente. Iar accesul la bani mai ieftini incurajeaza populatia sa consume mai mult. Firmele vor imprumuta si ele la randul lor fonduri la costuri mai mici. Deci cresc sansele sa reporneasca liniile de productie.  Asta inseamna noi locuri de munca. Adica mai multi oameni cu bani de cheltuit.
 
"Scaderea dobanzii de politica monetara va induce mai departe o ieftinire a creditelor", a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Nu trebuie sa ne asteptam insa la minuni, avertizeaza expertii. “Efectul maxim al acestei decizii se va vedea in termen de cel putin 1 an. Reducerea dobanzii de politica monetara va face ca imprumuturile in lei sa fie mai accesibile, ceea ce va ajuta la cresterea consumului, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca populatia Romaniei este foarte indatorata si acest lucru nu se va schimba in 2010. Abia anul viitor aceste datorii vor fi compensate prin cresterea veniturilor inghetate sau chiar diminuate acum”, a declarat pentru incont.ro Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

In ceea ce priveste mediul de afaceri, "reducerea dobanzii-cheie induce un anumit comportament bancilor, iar conditiile pentru credite se vor imbunatati", este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. "Pentru cine are acces la ele, creditele vor fi mai ieftine", a mai precizat Pogonaru.

“Intreprinderile vor fi stimulate pe baza cererii interne - adica a consumului si a investitiilor, precum si pe baza exporturilor. Nu ne asteptam la o explozie in niciunul dintre cazuri. Daca BNR ar fi scazut mai mult dobanda-cheie lucrurile s-ar fi miscat mai repede”, a explicat la randul sau Chidesciuc.

Pe de alta parte, cursul de referinta anuntat miercuri de BNR a crescut cu 0,87 bani, la 4,0964 lei/euro, iar deprecierea leului, contrara evolutiei inregistrate de valutele din regiune, a fost explicata de dealeri printr-o posibila interventie indirecta a bancii centrale pentru a tempera intarirea monedei nationale.
 
"Reducerea ratei dobanzii de politica monetara nu a influentat cursul, deoarece majoritatea analistilor se asteptau la o scadere de 0,5 puncte procentuale. Totusi, deprecierea leului pare ciudata, in contextul in care restul valutelor din regiune se apreciaza, deci este posibil ca BNR sa fi intervenit in piata pentru a limita efectele daunatoare pe care le poate avea o apreciere puternica a leului asupra revenirii activitatii economice ", a declarat Vlad Muscalu, economist ING, citat de Mediafax.

Dobanzile practicate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele cu scadenta la o zi au scazut la 6,01% - 6,51%, dupa ce marti au fost cuprinse intre 6,9% si 7,4%. Totodata, au fost reduse si randamentele afisate pentru plasamentele pe termen de o saptamana, acestea osciland intre 6,24% si 6,74%. In sedinta anterioara, dobanzile pentru acest tip de depozite au fost de 7% - 7,5%.

 

Cel mai bun curs de schimb leu/euro la banci

Banca Cumparare Banca Vanzare
RIB 4.0710 CEC 4.1100
Banca Romaneasca 4.0530 Carpatica 4.1250
Carpatica 4.0500 MKB Romexterra 4.1250
MKB Romexterra 4.0450 RIB 4.1290
BCR 4.0400 Garanti Bank 4.1342