Rata la lei se subtiaza! Dobanzile in moneda nationala se apropie de cele la euro! VIDEO!
Dobanzile la lei, pe care bancile le practica intre ele au scazut la niveluri record.Specialistii spun ca cei care au credite, cu dobanda variabila, in lei, vor beneficia si ei de reducerea ratelor. La randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor(ARB) si al CEC Bank spune ca in cea dea doua parte a anului se va relua creditarea.
"Cetatenii vor incepe din ce in ce mai mult sa reia consumul, asta si pe baza activitatii de creditare pe care bancile o sa o relanseze in a doua parte a anului", a explicat Ghetea.
Petre Bunescu, vicepresedinte la Asociatia Romana a Bancilor, sustine ideea reluarii creditarii, insa nu la scara larga.
"Nu cred ca va fi o reluare, ca sa zic asa, la o scara larga, insa in opinia mea un cel putin 10 la suta de crestere pe acest segment de creditare ar putea fi posibil anul acesta", afirma Bunescu.
Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING, sustine in acest context ca daca BNR va reduce rata de politica monetara de la nivelul actual de 6,25 la suta, atunci da, este posibil sa vedem o scadere ceva mai pronuntata ata a ratelor de dobanda de pe piata monetara cat si a ratelor de dobanda de la credite.
"Odata cu reintregirea veniturilor bugetarilor si cu reluarea cresterii economice, asta va da, dupa parerea noastra, posibilitate unei alte categorii de populatie sa acceada la credite - credite de consum sau credite imobiliare. O reducere importanta de dobanzi se va inregistra in opinia mea pe tot parcursul acestui an.", afirma Bunescu.
Pe de alta parte, creditele neperformante vor continua sa afecteze si in acest an profiturile bancilor.
Referitor la strategia pe care anumite institutii bancare o adopta, presedintele ARB se declara impotriva bancilor nisate pe un anumit sector.
“Nu sunt un sustinator al ideii ca e bine sa fii banca de nisa. Pentru ca banca de nisa poate avea, la un moment dat, surprize placute, dar si neplacute. E bine sa tii ouale in mai multe cosuri. Si atunci cand iti merge rau intr-o anumita nisa, te duci in nisa cealalta", a mai spus Ghetea.
In urma promulgarii OUG 50/2010, bancile vor fi obligate sa fie mai transparente in procesul de creditare. Totusi, fata de proiectul propus initial, in urma dezbaterilor , foarte multe prevederi ale actului normativ gandite sa fie in favoarea consumatorilor au fost anulate.
Mai multe despre:
#Creditare#OUG 50/2010
Pe acelasi subiect: