CPBR catre ANPC: Bancile nu se imbogatesc pe spinarea clientilor cu credit cand se apreciaza monedele
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania transmite Protectiei Consumatorilor ca bancile nu se imbogatesc "pe spinarea clientilor" cand se apreciaza monedele straine in care au acordat credite, intrucat bancile suporta la randul lor aceste costuri pe partea de depozite si linii de finantare.
ANPC a solicitat joi bancilor care au in portofolii credite in franci elvetieni sa transmita concret ce solutii au pentru clientii care nu mai pot plati ratele lunare, in conditiile in care acestia au fost bun-platnici pana la aprecierea brusca a monedei elvetiene.
"Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF. Cresterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii institutiilor financiar bancare si prejudicii consumatorilor, astfel ca dorim gasirea de solutii imediate din partea institutiilor de creditare", potrivit ANPC.
CPBR si-a exprimat vineri, printr-o scrisoare deschisa catre ANPC, surprinderea fata de concluzia institutiei.
Din CPBR fac parte Banca Comerciala Romana, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania, detinand in total jumatate din activele sistemului bancar din Romania.
Reprezentantii acestor banci puncteaza ca este gresita interpretarea potrivit careia institutiile de credit ar avea de castigat in urma aprecierii francului elvetian in raport cu leul de la clientii cu credite in aceasta moneda.
"Practic, de aici poate rezulta nici mai mult nici mai putin decat ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor atunci cand monedele straine in care au acordat credite (euro, dolar SUA, CHF etc.) se apreciaza fata de leu (sau leul se depreciaza fata de acestea), fapt care este fals", scrie CPBR.
Organizatia subliniaza ca, pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate prin reglementari BNR si norme interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau linii de finantare din piata interbancara). Astfel, activele si pasivele lor in acea valuta urmand directia pietei, impactul cursului de schimb este nul.
"Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci", mai precizeaza patronatele bancare.
In scrisoare se mai mentioneaza ca bancile membre ale CPBR, care au acordat credite in franci elvetieni (Raiffeisen Bank si Volksbank), sunt constiente de situatia dificila a clientilor in urma aprecierii francului elvetian si ca au inceput deja "sa propuna solutii individuale, bilaterale, in functie de situatiile clientilor si a bancilor deopotriva, in conditiile date si in spiritul legilor si al normelor si directivelor nationale si europene".
Pe de alta parte, ANPC cere o solutie legislativa pentru problemele debitorilor cu credite in franci elvetieni, prin care sa se impuna impartirea riscurilor intre clienti si banci, dar si solutii concrete pe termen lung din partea bancilor.
"Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave", se arata an comunicatul transmis joi de ANPC.
Protectia Consumatorilor considera ca este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului.
"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relația dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare. Insa, aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori", a afirmat in comunicat presedintele ANPC, Marius Dunca.
Institutia vrea sa evite suportarea in totalitate a riscului de catre clientii bancilor.
"Intotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora - faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului", a precizat Dunca.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In total, 14 institutii de credit au acordat finantari in franci elvetieni. Pana in prezent, opt institutii de credit au anuntat masuri temporare de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul.
Cursul francului elvetian anuntat de BNR a crescut cu 2,86 bani, la 4,1808 lei, dar per ansamblul saptamanii se afla in scadere cu 6,3 bani.