Compromis franco-german in privinta supervizarii bancare. Din 2013, statele UE incep sa piarda din suveranitate
Liderii europeni au ajuns joi seara la un compromis asupra calendarului si extinderii supervizarii bancare in zona euro, un subiect care afecta relatiile dintre Franta si Germania, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Summitul european s-a desfasurat pe fondul unor proteste fata de austeritate, in special in Grecia, unde un manifestat in varsta de 65 de ani a murit in urma unei crize cardiace, in cursul unei manifestatii afectate de confruntari violente cu politia.
Reuniti la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor membre au ajuns la un "acord" in vederea "unei aplicari treptate in 2013" a unei supervizari unice a bancilor din zona euro, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), Olivier Bailly, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.
Ei au decis sa aprobe directiile mari ale acestui mecanism pana la sfarsitul anului.
In cadrul summitului din iunie, care a condus la unele progrese in incercarea de a scoate zona euro din criza, liderii europeni au fost de acord sa "examineze" propunerile CE cu privire la acest subiect "pana la sfarsitul lui 2012". Comisia si anumite state, inclusiv Franta, au exercitat imediat presiuni ca mecanismul de supervizare bancara sa fie pus in aplicare inca de la inceputul lui 2013.
Insa Germania si-a exprimat pe loc reticentele asupra calendarului, catalogandu-l ca "nerealist".
Dupa mai multe ore de negocieri joi seara, Franta si Germania au ajuns, pana la urma, la un compromis, si anume Berlinul obtine o aplicare graduala a mecanismului, iar Parisul obtine ca supervizarea sa se aplice celor 6.000 de banci din zona euro, ci nu doar celor mai importante.
Acest lucru inseamna ca bancile regionale germane vor fi si ele supuse mecanismului de supervizare, spre deosebire de ceea ce dorea Berlinul, dar incepand abia din ianuarie 2014, a anuntat o sursa guvernamentala franceza.
In Germania sunt prevazute alegeri legislative in septembrie 2013. Angela Merkel, care isi va pune mandatul in joc, trebuie sa tina cont de o opinie publica tot mai ostila ideii de a ajuta tarile din zona euro aflate in dificultate.
"Solicitarile (presedintelui francez Francois) Hollande erau atat de putin realiste, incat exista un risc ca acest lucru sa se intoarca impotriva lui. In orice caz, scenariul cel mai optimist nu va permite o intrare in vigoare inainte de vara lui 2013", a apreciat un diplomat european mai apropiat de pozitia germana.
Problema supervizarii bancare este foarte sensibila, deoarece ea reprezinta conditia ca o recapitalizare directa a bancilor prin intermediul MES sa fie efectuata fara sa sporeasca datoria tarilor.
Acest mecanism trebuie sa impiedice ca crizele bancare sa se treansforme intr-o criza a datoriei. El intereseaza Spania, care trebuie sa isi salveze sectorul bancar si care a obtinut in acest sens o linie de credit in valoare de 100 de miliarde de euro.
Insa odata cu compromisul la care s-a ajuns joi, Madridul vede indepartandu-se posibilitatea de a beneficia foarte rapid de aceasta recapitalizare directa.
Acest lucru "ar putea sa inceapa in cursul lui 2013", a apreciat o sursa diplomatica franceza. Mai putin optimist, un alt diplomat european a declarat ca BCE va trebui sa recruteze personal specializat. "Acest lucru va necesita timp. Deci, bancile spaniole nu vor fi recapitalizate inainte de sfarsitul lui 2013, (ci) probabil (in) 2014".
Summitul s-a deschis cu un schimb de replici intre Franta si Germania. Merkel a afisat joi dimineata prioritatea sa de consolidare a disciplinei in cadrul Uniunii Europene (UE), pledand pentru ca un comisar, cel insarcinat cu Afaceri Economice, sa poata sa aiba drept de veto asupra bugetelor nationale ale statelor membre.
"Subiectul Consiliului nu este uniunea bugetara, (ci) este uniunea bancara", a replicat pe un ton sec seful statului francez.
In vederea aplanarii diferendelor, cei doi lideri au avut o intalnire privata chiar inainte sa inceapa summitul. Dupa aceasta intalnire, ei au venit in sala Consiliului European impreuna.
Pe acelasi subiect: