Miscare pe piata bancara. ATE Bank Romania va fi preluata de cativa oameni de afaceri romani si va lucra doar pentru companii
ATE Bank
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile sa ajunga la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste 10 oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat acesta.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea circa 85% din sistem detinut de capital strain, noua entitate a castigat rapid sustinerea atat din partea BNR, cat si din partea autoritatilor de la cel mai inalt nivel.
Potrivit unor surse oficiale, proiectul este sustinut si de vicepremierul Florin Georgescu, ministru al Finantelor Publice, un partizan recunoscut al capitalului autohton. Din decembrie, Florin Georgescu se va intoarce pe pozitia de prim-viceguvernator al BNR, din care s-a autosuspendat pe perioada in care este vicepremier.
Din informatiile disponibile pana la aceasta ora, banca se va adresa exclusiv segmentului de companii, cu precadere industrie sI agricultura. Numele viitoarei institutii de credit va fi schimbat, dar va avea o rezonanta usor apropiata de cel actual.
ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.
La mijlocul acestui an, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.
Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83%din actiunile ATE, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt impartite intre 2.330 de persoane (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).
Pe acelasi subiect: