Commerzbank: BNR ar putea taia dobanda cheie cu 0,6-0,75 puncte pana la jumatatea anului
BNR ar putea reduce dobanda cheie cu 0,6-0,75 puncte procentuale pana la finele celui de-al doilea trimestru, potrivit analistilor Commerzbank. Acestia apreciaza ca bancile centrale din Europa emergenta vor continua politica de relaxare monetara inceputa anul trecut, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
Noile taieri de dobanda sunt necesare pentru a limita aprecierea monedelor nationale in raport cu euro, care poate accelera scaderea inflatiei in zona, afectand cresterea economica.
"In scenariul de baza, estimam o reducere a dobanzii de politica monetara in Romania si Ungaria cu 0,60-0,75 puncte procentuale pana la finalul celui de al doilea trimestru, precum si noi reduceri in Polonia in al doilea semestru al anului", se arata intr-o nota a Commerzbank.
Majoritatea analistilor prognozeaza reduceri de dobanzi mai prudente in Romania si Ungaria.
Bancile centrale din Polonia si Serbia au redus la inceputul lunii martie nivelul dobanzii cheie, iar institutiile din Romania si Ungaria sunt asteptate sa ia decizii similare la sedintele de politica monetara de la finele lunii.
La cea mai recenta sedinta de politica monetara, din 4 februarie, BNR a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, si a ingustat coridorul simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente la 2 puncte procentuale.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, baca centrala mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului.
Urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc pe 31 martie. Rata anuala a inflatiei s-a mentinut in februarie la un minim record de 0,4%.
BNR estimeaza o inflatie de 2,1% la finele anului.
Monedele statelor din regiune s-au apreciat fata de euro de la inceputul anului si analistii estimeaza ca trendul va continua, pe fondul extinderii programului BCE de cumparare de active din zona euro si al imbunatatirii datelor economice.
Cresterea economica din Europa centrala se situeaza peste avansul inregistrat de zona euro si s-ar putea accelera odata cu reducerea ratelor dobanzilor, in timp ce deprecierea monedelor nationale ar putea readuce rata inflatiei in coridoarele tintite de bancile centrale.
Desi Banca Ungariei a anuntat in iulie 2014 ca a incheiat procesul de relaxare monetara, odata cu reducerea dobanzii cheie la 2,1%, analistii estimeaza ca procesul ar putea fi reluat in aceasta luna, pe fondul aprecierii forintului.
"Daca perioada de volatilitate din piete se incheie si banca nu reduce nivelul dobanzii, forintul va creste si mai mult", a spus Gergely Urmossy, analist la Erste Bank, care estimeaza o taiere a dbobanzii de 0,2 puncte procentuale.
Pe piata din Romania, leul ar putea continua sa se aprecieze fata de euro chiar si in contextul unor reduceri substantiale ale dobanzii de politica monetara, sprijinit de cresterea intrarilor de capital, considera analistii Commerzbank.
Leul s-a apreciat luni cu 0,2% in raport cu euro, la 4,437 unitati. De la inceputul anului, leul a urcat cu 1% fata de euro.