BCR: BNR ar putea reduce din nou dobanda cheie in martie, ultima scadere din ciclul actual
Banca Nationala a Romaniei ar putea sa scada din nou dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza, de la 2,25% la 2%, in sedinta din 31 martie, aceasta fiind ultima reducere a dobanzii din ciclul inceput in august 2014, apreciaza analistii BCR.
"Ne asteptam la o reducere a dobanzii cheie cu inca 25 de puncte de baza la urmatoarea intalnire de politica monetara programata pentru 31 martie, pe fondul inflatiei foarte scazute si a stabilitatii cursului valuar EURO/RON. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii cheie din actualul ciclu care a inceput in august 2014", potrivit BCR, citata de Mediafax.
Persistenta deficitului de cerere este un alt element care favorizeaza relaxarea politicii monetare, insa analistii BCR apreciaza ca BNR a acordat in mod traditional o atentie destul de redusa evolutiilor din economia reala in luarea deciziilor de politica monetara.
Economistii BCR considera ca BNR ar putea, ulterior, sa reduca treptat ratele rezervelor minime in lei si in valuta, cu aproximativ 2 puncte procentuale fiecare.
Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta din 4 februarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric. Banca centrala a mentinut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.
Economistii BCR estimeaza ca inflatia va ramane sub intervalul tintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, pana in vara, cand va incepe sa accelereze gradual pana la 1,7% decembrie.
"Inflatia foarte scazuta din zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, majorarile limitate ale preturilor administrate ale energiei pentru populatie si deficitul de cerere agregata sprijina scenariul nostru de cresteri minore ale preturilor de consum in trimestrele urmatoare", potrivit raportului BCR.
Preturile de consum au crescut cu 0,3% in februarie fata de luna precedenta, datorita avansului de 0,5% a preturilor la alimente si de aproape 0,4% a preturilor la marfuri nealimentare. Rata anuala a inflatiei s-a situat in februarie la 0,4%. La nivelul zonei euro, preturile de consum au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%.