Comisia Europeana incepe investigatia oficiala in cazul contractelor dintre Hidroelectrica si ArcelorMittal pentru ajutor de stat ilegal
Comisia Europeana (CE) a ajuns la concluzia preliminara ca doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati constituie, probabil, ajutor de stat ilegal si a inceput procedura oficiala de investigare.
Potrivit concluziilor preliminare publicate recent de CE in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Hidroelectrica a acceptat preturile propuse de ArcelorMittal Galati desi existau oferte concurente la preturi similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie in pierdere de venituri pentru stat, scrie Mediafax.
In plus, Comisia a constatat ca ArcelorMittal Galati nu a achizitionat energia numai in vederea consumului propriu, ci si pentru furnizare catre celelalte companii detinute de grup in Romania, in baza licentei obtinuta in 2009 de companie.
Astfel, desi CE noteaza ca nu detine informatii privind conditiile de redistribuire a energiei electrice de catre ArcelorMittal Galati, companiile ArcelorMittal Tubular Products Iasi, ArcelorMittal Tubular Products Roman, ArcelorMittal Romportmet Galati si ArcelorMittal Admet se constituie de asemenea, in cadrul investigatiei CE, in beneficiari ai presupusului ajutor de stat ilegal.
Ancheta preliminara a inceput anul trecut, dupa o sesizare primita in ianuarie 2011 de la Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Hidroelectrica. Fondul Proprietatea a reclamat ca ArcelorMittal Galati ar fi primit ajutoare de stat sub forma unor preturi preferentiale pentru furnizarea de energie electrica din partea Hidroelectrica, in anii 2010 si 2011, in temeiul unor contracte bilaterale.
Investigatia se refera la doua contracte, incheiate in decembrie 2009 si decembrie 2010 intre ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica, care vizau furnizarea de energie catre grupul siderurgic in anii 2010, respectiv 2011.
Contractul din 2010 se refera la furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica in perioada 7 ianuarie 2011 - 6 ianuarie 2012, la un pret de 130 lei/MWh. Contractul a fost incheiat in urma unei licitatii publice desfasurate in decembrie 2010 pe piata angro OPCOM.
In acel moment, pe OPCOM existau alte doua oferte de cumparare in conditii similare, de la Arelco Distributie si Petprod, la preturi de 133 lei/MWh, respectiv 159 lei/MWh. Cele doua oferte au aparut pe platofrma OPCOM cu sase zile inainte de data stabilita pentru licitatia privind oferta ArcelorMittal Galati si au fost retrase dupa incheierea contractului intre companie si Hidroelectrica.
In decembrie 2009, ArcelorMittal Galati si Hidroelectrica au incheiat un contract in conditii asemanatoare, pentru furnizarea de energie pe parcursul anului 2010, la un pret de 138 lei/MWh. Comisia noteaza ca, la acea data, pe piata OPCOM existau alte doua oferte comparabile, din partea Energy Holding si Petprod, la preturi de 140 lei/MWh, respectiv 140,35 lei/MWh. Cele doua oferte au fost de asemenea plasate pe piata inaintea semnarii contractului ArcelorMittal - Hidroelectrica. Oferta Energy Holding a fost retrasa la o zi dupa incheierea contractului cu producatorul de otel, iar cea a Petprod a fost anulata pe motiv de neinaintare, de catre cumparator, a garantiei necesare.
Pe acelasi subiect: