"Primul obiectiv al misiunii la care a participat CE a fost sa stabileasca daca conditiile pentru eliberarea ultimei transe din imprumut au fost intrunite. Conditiile au fost indeplinite, iar ultima transa de 150 de milioane de euro din programul de cinci miliarde de euro va fi eliberata", a spus Szekely.

El a adaugat ca noul acord semnat cu Romania are la baza un program economic convenit de Guvern si discutat cu institutiile financiare internationale.

"Acest program este sustinut de un angajament preventiv, care insumeaza cinci miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la CE. Acesti bani vor fi eliberati doar daca vor fi evolutii ale pietei dincolo de influenta Guvernului si daca programul este pe un curs bun", a continuat oficialului Comisiei Europene.

Oficialul CE a aratat ca focusul noului acord s-a schimbat fata de programul care s-a incheiat, de la asigurarea stabilitatii macroeconomice la dezvoltarea potentialului de crestere al tarii.

De asemenea, el a subliniat ca in sectorul companiilor de stat, cum ar fi cele din transport si energie, trebuie crescuta eficienta.