Comerciantii vor putea elibera clientilor numerar de pe card, la cerere. Presedintele Iohannis a promulgat legea “cashback”
Bancomat, card, bani
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea "cashback", prin care comerciantii cu o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro si unele institutii publice pot sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei.
Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, reexaminata la cererea Presedintelui Romaniei, a fost adoptata in unanimitate de membrii Camerei Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie, potrivit Mediafax.ro.
Persoanele juridice la care textul face referire sunt operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata si cei care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro.
De asemenea, potrivit legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit, iar persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.
Guvernul a avertizat insa in punctul de vedere asupra legii ca aplicarea acestei masuri genereaza cheltuieli suplimentare la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, determinate de implementarea sistemelor moderne de plata.
Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat. In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri, nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.
O alta prevedere a actului normativ este cea prin care ''bancile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminale de plata in termen de maximum 30 de zile de la data solicitarii".
Instalarea terminalelor de plata se face la solicitarea operatorilor economici, institutiilor publice, persoanelor juridice prevazute in baza contractelor incheiate in acest scop, in toate locurile indicate de acestia''.
Amenzile variaza intre 5.000 si 50.000 de lei. Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.
Pe acelasi subiect: