Cîțu spune că noul Guvern va elabora bugetul pe 2020 după schița de la Ministerul Finanțelor, dar cu “accente liberale”. Ce se întâmplă cu taxa pe activele bancare
Florin Cîțu
Bugetul pentru 2020 va avea la bază schiţa de la Ministerul Finanţelor Publice, dar va avea accente liberale, respectiv mai mulţi bani pentru investiţii, a afirmat, marţi, ministrului propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
"Pornim de la ceea ce găsim la Ministerul Finanţelor Publice. Există o schiţă de buget la Ministerul Finanţelor Publice, dar bineînţeles că va avea accente liberale. Am înţeles că există o întrebare despre accente liberale. Aceasta înseamnă că vom încerca, pe cât posibil, să facem acel transfer de la cheltuieli permanente, care astăzi sunt în buget alocate, aşa cum am spus de fiecare dată, sunt cam 80% din venituri şi contribuţii care se duc către salarii şi aşa mai departe, către investiţii. Nu vom mai face ca în trecut să includem în buget, de exemplu în 2017 a fost inclus 4,2% din PIB şi s-au cheltuit 3,2% din PIB, în 2018 au fost incluşi 4,2% din PIB în buget şi s-au cheltuit 2,6% din PIB. Vom avea un buget cu priorităţi pe investiţii şi ce punem în buget aia cheltuim", a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.
Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor a arătat că Educaţia va primi 6% din PIB, iar apărarea 2%.
Totodată, acesta a menţionat că bugetul pe anul 2020 va fi construit luând în considerare legislaţia actuală, inclusiv Legea responsabilităţii fiscale.
Întrebat despre Legea 223 referitoare la pensiile militarilor, Cîţu a menţionat Partidul Naţional Liberal are o decizie de a nu afecta în niciun fel pensiile militarilor.
De asemenea, Florin Cîţu a spus că în 2019 va începe o analiză pentru a vedea care este cea mai bună modalitate de organizare şi modernizare a ANAF.
Cîţu: Taxa pe activele bancare trebuie eliminată
Florin Cîţu a mai spus cp taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor.
"Taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că acolo nu este vorba doar de o taxă pe activele bancare, este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor iar acest lucru nu poate să existe într-o economie liberală. În acelaşi timp ne vom uita şi la ce se întâmplă pentru administratorii de pensii private. Şi acolo acele cerinţele de capital nu îşi au rostul", a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnalişti despre OUG 114.
El a afirmat că taxa a afectat negativ sectorul şi vor fi luate decizii în funcţie de discuţiile cu BNR şi cu sistemul bancar.
Cîţu spus că în buget era trecută o sumă de 1,2 miliarde de lei reprezentând profit în sectorul bancar, dar că la rectificare era trecută o sumă negativă, de -56,5 de milioane de lei.
De asemenea, el a afirmat că este prea complicat să se intervină în prezent asupra IRCC (indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor) după ce acesta abia a fost fondat.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în data de 29 decembrie 2018.
Actul normativ a instituit multe măsuri cu caracter economic şi fiscal. Astfel, printre altele, OUG prevedea o taxă pe activele din sistemul bancar şi o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, ea modifica taxele de acordare a licenţelor radio şi contribuţiile băneşti datorate de titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică şi al gazelor naturale.
Actul normativ a fost ulterior modificat prin OUG 19/2019.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
"A fost o audiere lungă şi care a mers într-o direcţie pe care nu o doream. Chiar am cerut de la început să fie o discuţie decentă. Se pare că nu se poate şi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este în România. Atunci când preşedintele executiv al PSD dă tonul acestui tip de dezbatere, care nu ne face cinste în Parlament, este clar că ceilalţi nu aveau ce face decât să-l urmeze. A fost un vot politic, în primul rând şi a fost 19 la 19. Acum interpretarea preşedintelui comisiei de la PSD a fost că este un vot negativ. Este un vot politic în care nu s-a luat o decizie dacă mă întrebaţi pe mine", a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnalişti despre avizul negativ primit în Comisiile reunite de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor şi din Senat.
Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 19 voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere.
Pe acelasi subiect: