Ciolos: Romania este dispusa sa adere la Banca Asiatica de Investitii. Putem folosi acest instrument pentru a dezvolta proiecte noi
Dacian Ciolos
Romania este dispusa sa adere la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura pentru a continua proiecte in domeniu, dar si pentru a dezvolta altele noi, a anuntat premierul Dacian Ciolos.
"Romania si-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura. Consideram ca putem folosi mai bine acest instrument de investitii pentru a dezvolta proiecte noi si pentru a finaliza proiecte care sunt incepute (...), inclusiv in Romania", a afirmat Ciolos intr-un discurs rostit la receptia organizata la Ambasada Chinei la Bucuresti, scrie Agerpres.
Totodata, premierul s-a declarat convins ca Romania si China pot accelera schimburile comerciale in urmatoarea perioada.
"Proiectul noilor drumuri ale matasii si acest mecanism de cooperare intre China si Europa Centrala si de Est sunt convins ca pot sa contribuie si la accelerarea dezvoltarii schimburilor comerciale si economice intre Romania si China. Romania poate sa fie o poarta de intrare pentru produse chinezesti in UE si sunt convins ca avem si noi pe partea noastra multe de facut pentru a valorifica potentialul pe care piata chineza il ofera produselor chinezesti", a precizat premierul, subliniind ca in ultimii ani "lucrurile au progresat foarte bine" in domeniul agricol si agroalimentar.
De asemenea, seful Executivului a anuntat ca este "intr-o faza finala de operationalizare" Centrul de dialog si cooperare in domeniul energiei. "Acest centru, care va avea sediul la Bucuresti, va fi operationalizat in cel mai scurt timp", a mai anuntat Dacian Ciolos.
China a lansat proiectul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) in octombrie 2014, in cadrul unei serii de masuri menite sa ii intareasca influenta regionala si globala, invitand alte tari sa participe la proiect, ca membre fondatoare.
Banca are un capital initial de 50 de miliarde dolari si mandatul de a finanta proiecte de infrastructura in intreaga lume.
Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Noua Zeelanda s-au angajat deja sa devina membre fondatoare ale AIIB. Statele Unite, de cealalta parte, au criticat statele care au decis sa devina membre fondatoare ale AIIB, intrucat considera ca noua institutie bancara este un rival al Bancii Mondiale si va fi folosita de catre China pentru a-si extinde influenta in Asia.
Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a declarat ca Fondul este "incantat" sa coopereze cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura condusa de China, afirmand ca exista spatiu "masiv" pentru colaborarea cu banca asiatica in ceea ce priveste finantarea proiectelor din infrastructura si a apreciat ca Banca Mondiala va lucra, de asemenea, impreuna cu noua institutie financiara.
Mai multe despre:
#Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura#Dacian Ciolos
Pe acelasi subiect: