"Comisarul Ciolos a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei pe data de 16 februarie 2010, in care se arata ca este important ca Romania sa finalizeze implementarea unui plan de actiune initiat la mijlocul anului 2009. Planul cuprinde masuri de remediere a deficientelor in Sistemul Integrat de Administrare si Control din cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pana in 2011 si a fost creat pentru evitarea unor eventuale consecinte financiare", a spus Johan Reyniers, ofiter de presa al comisarului Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, scrisoarea este un document tehnic,  normal pentru corespondenta dintre Comisia Europeana si un stat membru al Uniunii Europene.
 
"Nu se refera la blocarea fondurilor pentru agricultura sau a altor fonduri destinate Romaniei. Scrisoarea subliniaza probleme care nu au fost inca rezolvate si care constituie o preocupare atat pentru Comisia Europeana cat si pentru comisarul Ciolos – avand in vedere ca gestiunea corecta a fondurilor europene pentru agricultura este o prioritate a mandatului sau," a exlpicat ofiterul de presa al comisarului Ciolos.
 
Comisarul European pentru Agricultura i-a transmis ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, o scrisoare in care semnaleaza intarzierile in remedierea deficientelor în functionarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS).
 
IACS este sistemul prin care APIA acorda subventiile europene din Fondul European de Garantii Agricole.
 
"Scrisoarea primita astazi (vineri - n.r.) este reactia Comisiei Europene, transmisa prin vocea comisarului Ciolos, la ultimul raport trimestrial din 2009 trimis de catre APIA in data de 14 ianuarie 2010 Comisiei Europene, din care rezulta depasirea unor termene asumate de Romania pentru corectarea deficientelor in IACS, elaborat si agreat cu Comisia Europeană in 2009", se arata intr-un comunicat de vineri al Ministerului Agriculturii.
 
Romanul Dacian Ciolos a devenit la inceputul lunii februarie noul comisar european pentru Agricultura. El declara in urma cu aproximativ o saptamana ca ar trebui creat un mecanism prin care agricultorii sa aiba acces la credite si garantii pentru cofinantarea proiectelor, conform ziare.com

"Cred ca in Romania sunt inca multe lucruri de facut in perioada imediat urmatoare. Din cate stiu eu, exista inca multe proiecte pe rol care au fost selectate, care au fost aprobate si care nu-si gasesc cofinantare. Deci, cred eu ca pentru ca Romania sa aiba o capacitate de absorbtie buna, si aceasta absorbtie sa fie eficienta, sa mearga acolo unde banii sunt cei mai necesari si pot fi cel mai bine valorificati, trebuie creat un mecanism, prin care agricultorii sau beneficiarii sa aiba acces la aceste credite la garantii", a spus comisarul european pentru Agricultura la Radio Romania Actualitati.

Dacian Ciolos  are 40 de ani, iar desemnarea lui pentru fotoliul de comisar european s-a facut la finele anului trecut si a  fost primita initial cu scepticism de mai multi europeni, din cauza importantei mai ales financiare a portofoliului, estimata la circa 50 de miliarde de euro in 2010.  

Tara noastra a avut intreaga sustinere a Frantei pentru a ocupa acest fotoliu, dar si a presedintelui Comisiei Europene - Jose Manuel Barroso.

 

Dacian Ciolos are in CV peste 15 ani de experienta in domeniul agriculturii si a urmat studii aprofundate de agronomie la scoli de prestigiu din Franta.

 

Citeste si stirea Mediafax!