Dacian Ciolos a fost propus de Romania pentru functia de comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Presedintele Comisiei este Paolo de Castro, membru al grupului socialistilor. Unul dintre vicepresedintii comisiei este eurodeputatul PD-L Rares Niculescu. Viorica Dancila (PSD) este, de asemenea, membra a Comisiei de Agricultura din PE, in timp ce Daciana Sarbu si George Becali sunt membri supleanţi.
Fostul ministru roman al Agriculturii este considerat un apropiat al Franţei, care militeaza pentru menţinerea importantelor subvenţii alocate agriculturii.
Partizanii unei reforme a Politicii Agricole Comune nu au o parere buna despre sosirea unei personalitaţi provenind dintr-o mare tara agricola, criticata adesea pentru controalele deficitare asupra subvenţiilor europene, comenta AFP.
Insa, dincolo de relatarile din presa, Ciolos a fost laudat fara rezerve de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, care a spus ca acesta este “cel mai competent nume” pe care l-a primit pentru portofoliul agriculturii si dezvoltării rurale. “Daca va uitaÅ£i la CV-ul lui, veti vedea ca este cel mai competent nume”, a spus Barroso in decembrie 2009, cand a anuntat numele comisarilor candidati.
Propuşi de catre statele membre de comun acord cu presedintele Comisiei Europene, comisarii desemnati sunt evaluaţi pe baza competenţelor lor generale si a angajamentului lor european, precum si a independentei lor si cunoasterii portofoliului respectiv. Inaintea audierilor, candidatul furnizeaza un CV si o declaratie de avere si raspunde unui chestionar scris.
Unul dintre raspunsurile lui Ciolos a fost: “In calitate de comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala, ma angajez sa-mi asum responsabilitatile in acest domeniu, pe baza relatiilor de incredere, loiale si transparente intre mine, cabinetul meu si directoratul general ce intră in atributiile mele, in spiritul respectarii colegialitatii din interiorul Comisiei. Intentionez astfel sa-mi asum responsabilitatile de comisar insarcinat cu agricultura si dezvoltarea rurala si de membru al Colegiului in cooperare cu ceilalÅ£i membri ai Colegiului Comisarilor. Tin sa asigur Parlamentul European ca voi fi, in mod constant, un partener deschis la dialog politic constructiv, bazat pe incredere reciproca, transparenÅ£a si schimb de informatii. Voi fi gata sa raspund cererilor Parlamentului si voi avea în vedere de asemenea sa pot veni, din proprie initiativa, sa informez Parlamentul despre ideile si intenÅ£iile mele, pentru ca el sa-si poata asuma deplin rolul si sa-si exercite principiul controlului democratic”.
Rezultatele audierilor sunt transmise presedintelui Parlamentului European si examinate de catre Conferinta presedintilor - care este alcatuită din presedintele Parlamentului si toti presedintii grupurilor politice din PE -, dar si de catre Conferinta presedinţilor de comisii. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezinta apoi ansamblul Colegiului Comisarilor desemnaţi si programul lor in cursul unei sedinte plenare a Parlamentului, la care este invitat Consiliul UE. Prezentarea este urmata de o dezbatere. Parlamentul European voteaza aprobarea a Comisiei Europene in ansamblul său, la 26 ianuarie