Cele mai mari emotii le au debitorii cu credite in valuta, iar de la debutul crizei in octo-mbrie 2008 incoace, timp de peste trei ani, guvernul si Banca Nationala nu au luat nicio masura reala, care sa aiba efecte vizibile in statistici, pentru a stavili cresterea ponderii creditelor in valuta in total credite. Astfel, populatia si companiile sunt si mai expuse acum decat in urma cu trei ani unei eventuale devalorizari bruste a leului fata de euro.

Statisticile BNR arata ca ponderea impru¬muturilor in valuta din totalul creditelor con-tractate de populatie era de 57% in octombrie 2008, iar in ianuarie 2012 procentul a urcat la 66%. In cazul companiilor, ponderea creditelor in valuta a avansat in trei ani de la 54% la 62%. Ponderea mare a creditelor in valuta contractate de populatie si companii, de peste 60%, face ca orice depreciere a monedei nationale spre cotatii de 4,4 lei/euro sa creasca tensiunea milioanelor de romani care au imprumuturi in valuta si care vor plati rate mai mari.

Dupa ce joi moneda nationala s-a depreciat fata de euro pe piata interbancara, cursul ur-cand spre 4,39 lei/euro, vineri cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara la 4,38 lei/euro.

Maximul istoric pe piata interbancara, de 4,401lei/euro, a fost atins in iunie 2010. "Ponderea ridicata a creditelor in valuta in soldul total al imprumuturilor neguvernamentale (64% denominate in euro) si efectul puternic si asimetric al fluctuatiilor cursului valutar asupra inflatiei sunt argumente importante pentru stabilitatea leului intr-un an electoral. Credem ca BNR va continua regimul de flotare controlata a cursului de schimb, reducand volatilitatea cursului. Marimea destul de redusa a pietei ar trebui sa faca din acest obiectiv unul destul de usor de atins", se arata intr-un raport de analiza al Erste. Banca isi mentine prognoza de curs de 4,32 lei/euro pentru Luna decembrie.

Citeste continuarea pe www.zf.ro