Ce solutii au bancile pentru restantieri! Video!
Zeci de mii de romani cu salariile reduse au obtinut reesalonarea creditelor. Bancile au acceptat sa le reduca o perioada ratele si cu 90%.Clientii care au iesit victoriosi din astfel de negocieri spun ca au avut nevoie de saptamani si chiar luni intregi pentru a-i convinge pe finantisti ca ratele erau o povara mult prea mare pentru ei.
Reducerea salariilor in sectorul bugetar a venit ca un soc nu numai pentru salariati, dar si pentru bancheri. Acestia s-au trezit peste noapte cu zeci, chiar sute de mii de clienti care nu mai aveau din ce sa isi plateasca ratele.
In total, bugetarii au luat de la banci credite de 5 miliarde de euro. Lor li se aduaga alte cateva sute de mii de angajati din mediul privat, ale caror salarii au scazut inca din 2009.
Asa ca multe banci le ofera acum perioada de gratie intre 6 luni si un an, timp in care rata este redusa de obicei cu 25-50%.
La expirarea perioadei de gratie, rata revine la normal sau creste putin.
O alta solutie de reducere a ratei este prelugirea creditului cu 2 pana la 5 ani.
Elena Panait a reusit cu multa greutate sa-si convinga banca sa-i ofere o perioada de gratie. Dupa ce a intrat in concediu maternal, veniturile i-au scazut de la 4.000, la 1.300 de lei pe luna.
Pana la urma a obtinut o reducere. Chiar si asa banca nu pierde niciodata.
"De la 500 de euro cat plateam, platesc 400 de euro un an, iar dupa un an platesc 520 de euro", povesteste Elena.
Si Mihai si-a negociat o rata mai mica pentru creditul sau de 89.000 de franci elvetieni. Acum plateste 550, in loc de 700 de franci pe luna.
Una dintre cele mai mari banci din sistem are peste o treime din clienti angajati la stat. Pana acum, a restructurat peste 20.000 de credite. Cele mai mari reduceri le primesc cei care au ramas fara un loc de munca. Se gasesc solutii si pentru cei cu salariile reduse.
Alta banca a identificat 9.000 de clienti cu probleme financiare si le-a trimis prin posta propuneri de restructurare, cum ar fi prelungirea perioadei de creditare cu doi ani pentru imprumuturile negarantate si cu cinci pentru cele garantate sau acordarea unei perioade de gratie de un an, timp in care rata scade cu 30%. Dupa cele 12 luni, rata revine insa la normal si creste cu inca 15%.
In cazuri speciale, bancile accepta si amanarea platilor intre 3 si 6 luni. Potrivit legislatiei in vigoare, bancile nu va pot penaliza cu mai mult de 2% peste dobanda-standard pentru creditele restante daca salariul v-a fost redus cu mai mult de 15 procente.
Pe acelasi subiect: