Cu ce dobanzi ne tenteaza bancile sa ne tinem salariile la ele? Ce comisioane platim pentru cardurile de debit?
In Romania, cateva milioane de oameni au carduri de debit, majoritatea pentru plata salariilor si in general mai mult decat unul, pentru ca in functie de traseul profesional, "noua firma i-a cerut noului angajat sa-si faca un nou card la banca la care ea avea deschis contul". Numai ca, intre timp, putini au aflat ca aceste carduri sunt purtatoare de comisioane, dobanzi si penalizari si mai mult decat atat, foarte putine mai acorda dobanzi la banii pastrati in cont.
"Am doua carduri de debit deschise la doua mari banci. Vroiam sa mai reduc din cheltuieli si m-am gandit sa renunt la unul dintre ele. A fost pentru prima data cand am studiat in amanunt taxele si tarifele fiecaruia dintre ele si in ambele cazuri mi s-au parut uriase", povesteste Marius C.
El spune ca dupa ce a analizat lista de comisioane, a decis sa aleaga banca ce ii dadea o dobanda mai buna la banii tinuti in cont. Una ii oferea 0,02%, iar cealalta 4%.
"Stiu ca de obicei taxele si comisioanele nu sunt foarte transparente, dra daca le cauti bine, le vei gasi. Am ramas uimit sa vad cat de mult trebuia sa platesc pentru un card", continua Marius C.
Situatia acestuia nu este deloc singulara.
Ca sa iti faci o idee despre ce comisioane, dobanzi sau penalizari vorbim, arunca o privire pe lista de tarife si comisioane a BRD.
La BCR, situatia se schimba putin in sensul in care pe langa tot felul de tarife si comisioane, vei mai primi si o dobanda la sold de 0,10% pe an.
Banca de stat CEC ofera o dobanda de 0,15% pe an si o lista intreaga de comisioane.
Nici Banca Transilvania nu exceleaza cu o oferta foarte buna!
Mai bine sta situatia la ING, unde pe langa tarife si comisioane mai ai si alte facilitati, dar si o dobanda anuala de 4%.
O idee despre comisioanele "la vedere", iti poti face aici.
Tu, ce card sau ce carduri folosesti? Esti multumit de el/ele? Care este parerea ta despre dobanzile, tarifele si comisioanele practicate de bancile din Romania pe cardurile de debit?
Lasa-ne parerea ta in sectiunea Comentarii de mai jos!