Sa zicem ca vreti sa va cumparati un apartament in valoare de 60.000 de euro si nu ati prins sau nu prindeti Prima Casa 3, unde avansul este inca de 5%, deci ar trebui sa luati in calcul un avans minim de 15%.

Vezi Cat de scumpe sunt creditele si cum ajungi sa platesti o casa si de patru ori daca nu alegi imprumutul potrivit!

Astfel, creditul vizat este de 51.000 de euro. Daca luati acest credit in nume personal, aveti nevoie de un venit minim net de 2.700 de lei pentru un imprumut pe 30 de ani.

Daca aveti un posibil codebitor langa dumneavoastra, situatia se schimba: venitul total al cuplului fara copii va trebui sa fie la nivelul minim net de 2.900 lei.

In cazul unui cuplu cu un copil, venitul minim necesar este de 3.100 lei.

Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite ALLIANCE Finance Broker, firma care a facut aceste calcule la solicitarea incont.ro, spune ca informatiile de mai sus sunt valabile doar pentru cei care nu au alte rate sau carduri de credit ori overdraft.

"Varsta maxima este de 40 ani pentru a se incadra pentru un credit de 30 ani. Gradul de indatorare este de maximum 50%, iar doritorul trebuie sa aiba minimum trei luni vechime la actualul loc de munca si doi ani vechime totala in munca", explica Liviu Andrei.

Este de preferat ca solicitantul sa aiba minimum studii medii si este necesar sa nu aiba restante in istoricul de creditare.

Directorul executiv al ALLIANCE Finance Broker spune ca le recomanda clientilor sai creditele ipotecare in euro intrucat dobanzile pentru variantele in lei sunt prea sus.

"Pentru cei ingrijorati de posibilitatea ca EURIBOR va creste foarte mult in perioada urmatoare, le-as spune ca pe masura ce va urca, bancile vor scadea marjele fixe pentru a pastra dobanda totala la aceeasi valoare", explica Liviu Andrei.

"Deja au inceput sa faca acest lucru, iar in conditiile in care comisionul de rambursare in avans este 0 se poate face foarte usor o refinantare a creditului", adauga el.

BNR a lasat in piata o lichiditate estimata la un miliard de euro pentru acordarea de credite.

Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joia trecuta sa mentina dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a saptea sedinta consecutiva, dar a redus ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%.

Citeste si:

Ce casa poti sa-ti cumperi cu o rata de 200 de euro pe luna