CE: Romanii achita comisioane bancare prea mari, dar nu stiu de ce VIDEO
Platim comisioane bancare mult prea mari, iar in cele mai multe cazuri nici nu stim pentru ce. Aceasta este pe scurt concluzia Comisiei Europene care a analizat costurile aferente conturilor si le-a recomandat statelor membre sa le usureze accesul cetatenilor sai la serviciile financiare.
Potrivit Comisiei Europene 8 milioane de romani nu au cont in banca si stam chiar mai prost decat bulgarii. Toate bancile cer bani pentru administrarea contului. Dar acesta nu este singurul comision: platim cinci lei la deschidere, cinci la retragere, 50 de lei pentru un extras si cel putin doi lei la un transfer.
Potrivit Comisiei Europene, un roman achita in medie 80 de euro anual pentru accesul la contul bancar, fata de 27 de euro, cat da un bulgar. "Comisia recomanda perceperea unui tarif rezonabil, care sa-i permita fiecarui cetatean din Uniunea Europeana sa acceseze aceasta modalitate de exprimare a unor relatii cu furnizorii", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.
"Consumatorul nu stie ce plateste. Vrem ca toti utilizatorii conturilor bancare, toti consumatorii sa aiba o informatie disponibila", spune la randul lui Michel Barnier, comisar european pentru Piata Interna si Servicii. In schimb, Ionut Stamir, reprezentant al unei banci comerciale, spune ca toti clientii trebuie sa se informeze, iar comisionele sunt trecute in contractul care poate fi consultat inainte de a fi semnat si care se afla si pa paginile de internet al institutiilor bancare.
Documentul adoptat astazi la Bruxelles este o recomandare, insa Comisia Europeana isi rezerva dreptul de a adopta si o directiva obligatorie in acest sens.