Poti sa faci tranzactii bancare prin internet, pe telefon, prin sms, iti poti plati facturile fara sa pierzi timp si fara sa-ti bati capul prea tare. Iti poti incarca telefonul, iti poti achita vacanta. Poti face tot mai multe lucruri cu ajutorul internetului sau al telefonului tau mobil si de ce nu le-ai face?! Pe langa timp, vei castiga si bani din plata unor comisioane mult mai mici decat cele de la ghiseu, dar si din diverse bonusuri pe care le vei primi.

Asta este zona pe care bancile, de la mare la mica, merg de acum incolo si tendinta este de a veni cat mai mult in sprijinul clientului pentru a nu-l mai prinde pe la ghiseu! Nu ti se pare o idee foarte buna?

Desi o sa continuam sa criticam comisioanele prea mari sau absurde, praticate de unele banci si, mai mult decat atat, nu putem sa nu aratam cu degetul care sunt bancile care iti dau mai putini bani decat ai depus, nu putem in acelasi timp sa nu vedem ofertele de pe internet banking.

Asadar, sa le vedem!

La BCR , cea mai mare banca din tara, ai comisioane cu 75% mai mici decat cele de la ghiseu! Cum suna asta? BCR are peste 800.000 de utilizatori de internet banking.

Potrivit datelor BCR, transmise incont.ro, numarul de tranzactii efectuate prin serviciul Click 24 Banking BCR in 2010 a fost de 4,44 milioane.

"O crestere evidenta a avut loc in lunile noiembrie si decembrie 2010, cu 14% respectiv 31% fata de luna octombrie a aceluiasi an. Decembrie 2010 a fost prima luna in care s-a depasit nivelul de 500 mii tranzactii pe luna prin internet banking la BCR", spun oficialii BCR.

Suma tranzactionata prin Click 24 Bancking BCR in anul 2010 a fost de aproape 11 miliarde lei. In luna octombrie 2010 a fost atins pragul de un miliard de lei tranzactionat, iar in decembrie acesta s-a dublat, la peste 2 miliarde de lei. 

"Aceasta crestere spectaculoasa se datoareaza in special valorilor plasate in depozitele deschise de clienti prin Click 24 Banking BCR ce au beneficiat de dobanzile promotionale in cadrul campaniei aniversare “BCR 20 de Ani”", puncteaza oficialii bancii.

“Ce ne bucura si incurajeaza pentru dezvoltarea produsului in continuare, este tendinta clara, confirmata in utlimile luni ale anului trecut, a clientilor de folosi servciul Click 24 Banking BCR pentru o gama mai larga de servicii, care includ si achizitionarea de noi produse bancare, cum ar fi produsele de economisire si cardurile", a declarat Elena Turda, Sef departament E Channels BCR.
  
Prin utilizarea serviciului Click 24 Banking BCR, costurile sunt reduse cu pana la 75% fata de cele de la ghiseul bancii.

De exemplu, pentru un transfer de maximum 1.500 RON, clientii platesc 0,75 RON pentru un ordin de plata in lei catre beneficiar client al BCR; 1 RON pentru un ordin de plata in lei catre un beneficiar client al unei alte banci.

Pentru facturile platite catre furnizorii care au incheiat conventie de BCR, comisionul este zero. Lista acestor furnizori poate fi gasita in zona “Ordin de plata” prin optiunea “Sablon furnizor”.

Sa mergem mai departe! Ce ofera si ce vrea UniCredit Tiriac Bank, care ajunsese la 106.000 de utilizatori de Internet banking la sfarsitul anului trecut?

"Pentru 2011, dorim sa crestem cu 40% numarul total de utilizatori si sa imbogatim oferta de produse bancare ce se pot achizitiona direct din aplicatie, fara sa mai fie necesara deplasarea in sucursala", declara recent Bogdan Spuza, director de marketing in cadrul diviziei de retail a UniCredit.

Ce inseama Internet Banking la UniCredit?

In primul rand, tranzactiile sunt gratuite in cazul operatiunilor intrabancare si cu 50% mai ieftine decat cele efectuate la ghiseu in cazul operatiunilor interbancare, securitatea serviciului este asigurata pe cele 3 niveluri de protectie (user, PIN si un cod unic generat de digipass si valabil pentru numai 20 de secunde) si dau posibilitatea de plata a facturilor la utilitati, prin sabloanele predefinite sau prin plata directa catre respectivul furnizor.

Ultimele doua avantaje enumerate de oficialii bancii in cauza se regasesc si la celelalte banci.

La Volksbank, clientii pot accesa serviciul de internet banking si de pe telefonul mobil daca ai o conexiune de date activata.

Poti sa faci transferuri intra si interbancare, schimburi valutare sau pot constitui depozite, se arata intr-un comunicat al bancii, iar taxa lunara de administrare a noului serviciu este de 1 euro/luna.

Emporiki Bank s-a decis sa nu stea deoparte si plateste pana la sfarsitul lui martie o dobanda mai mare cu o jumatate de punct procentual decat in varianta standard pentru depozitele in lei constituite prin internet banking.

Dobanda maxima ajunge astfel la 7,75% pe an.

In cazul sumelor depuse in euro si dolari, banca plateste un bonus de dobanda de 0,1 puncte procentuale, daca depozitele sunt constituite prin serviciul de internet banking.

Astfel, valoarea maxima a dobanzilor ajunge la 3,35% pe an la euro si 2,6% pe an la dolari.

Nici Libra Bank, o banca mica, nu sta cu mainile in san: ea le ofera clientilor de internet banking acces la o baza de date unde pot verifica situatiile financiare ale partenerilor de afaceri si posibilitatea de a primi alerte de fiecare data cand o plata sau un depozit se apropie de scadenta.

Clientii pot obtine informatii despre situatiile financiare, incidentele de plata si actionariatul unei societati prin introducerea in aplicatia de internet banking a codului unic de inregistrare sau a codului de identificare fiscala al firmei respective.

Banca nu percepe comision de activare sau de administrare a serviciului de internet banking si sustine ca tranzactiile desfasurate prin acest canal sunt cu 30% mai ieftine decat in sucursala.

Si la Bancpost treaba sta cam la fel! Aici, comisioanele pot fi mai mici cu pana la 40% decat cele de la ghiseu!

La ING poti isi reincarci cartela Orange, Vodafone sau Cosmote prin serviciul de internet banking, dupa ce banca a dezvoltat o aplicatie speciala, numita e-shop.

"Serviciul este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, clientii ING home'bank putand sa isi reincarce cartela de telefon oricand si oriunde exista un calculator conectat la internet", potrivit oficialilor bancii olandeze.

La fel si clientii Garanti. Ei pot sa-si reincarce cartelele Vodafone prin internet banking, dar asta intr-o prima etapa. Oficialii promit extinderea!

"In 2010, numarul utilizatorilor serviciului de internet banking Garanti Online a crescut cu peste 70% fata de anul anterior. Acesta este principalul motiv pentru care dorim sa imbunatatim in permanenta functionalitatile acestui serviciu si sa dezvoltam cele mai moderne meniuri", explica Ilker Ozdemir, Director Canale Alternative de Distributie in cadrul Garanti Bank.

De altfel, clientii Garanti Bank pot sa plateasca facturile curente si sa isi reincarce cartelele preplatite de telefonie mobila prin internet banking.

Serviciul de internet banking de la Garanti are in prezent 46.000 de utilizatori.

In decembrie, Millennium Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar portughez, a eliminat comisionul pentru platile interbancare cu o valoare de pana la 200 de lei efectuate prin internet banking de clientii persoane fizice. Comisionul perceput pentru aceste plati era de 3 lei, la jumatate fata de tariful practicat la ghiseu.

Pentru tranzactiile interbancare mai mici de 200 de lei clientii vor plati doar comisionul de 0,51 lei, perceput de Transfond, operatorul sistemului national de plati electronice.

BRD, a doua banca locala dupa active, a redus cu 50% comisioanele percepute clientilor care efectueaza operatiuni prin internet banking, mobile banking si phone banking.

Ce parere ai? Ce serviciu de Intrenet banking ti se pare mai bun? Ce canale alternative de plata folosesti? Scrie-ne parerea ta in Sectiunea Comentarii de mai jos sau trimite-o pe [email protected]!