Planul vine pe fondul incercarilor disperate ale guvernelor europene de a salva zona euro de la prabusire, in conditiile in care surse din cadrul FMI au declarat, pentru Telegraph, ca institutia financiara nu va mai da bani pentru un al doilea pachet de salvare pentru Grecia.

Totodata, ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Frantei si Germaniei au declarat ca spera sa realizeze progrese importante in privinta combaterii crizei din zona euro la summit-ul de miercuri.

Pe de alta parte, The Telegraph scrie ca liderii europeni cer bancilor europene saaccepte pierderi de pana al 140 de miliarde de euro, prin stergerea a jumatate din valoarea titlurilor din Grecia pe care le detin.

Dupa aproape zece ore de discutii, ministrii de Finante au invins opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei si au convenit asupra necesitatii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a bancilor din Europa, pentru a le proteja de amenintarea unei intrari a Greciei in incetare de plati si de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare in zona euro.

Bancile din Franta si Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. Expuneri importante au si Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar si Portugalia, de 10 miliarde de dolari. Bancile europene au o expunere totala pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.

Propunerea ministrilor este discutata, duminica, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o solutie "ampla" la criza, care trebuie sa includa un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, fondul de urgenta al zonei euro, si consolidarea situatiei finaciare a bancilor.

Citeste si:

A inceput summit-ul crucial pentru zona euro. Merkel si Sarkozy dau, astazi, examen in fata intregii Europe

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro” VIDEO

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste