Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro
Liderii Uniunii Europene, care s-au intalnit astazi la Bruxelles, deseneaza un plan pentru constituirea unei Trezorerii a zonei euro, care sa supravegheze sistemul de taxe si cheltuielile celor 17 state membre, scrie The Telegraph. Propunerea, care a venit din partea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, este semnul cel mai clar ca se pun bazele infiintarii Statelor Unite ale Europei, din care Marea Britanie nu va face parte, titreaza publicatia britanica.
Planul vine pe fondul incercarilor disperate ale guvernelor europene de a salva zona euro de la prabusire, in conditiile in care surse din cadrul FMI au declarat, pentru Telegraph, ca institutia financiara nu va mai da bani pentru un al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
Totodata, ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Frantei si Germaniei au declarat ca spera sa realizeze progrese importante in privinta combaterii crizei din zona euro la summit-ul de miercuri.
Pe de alta parte, The Telegraph scrie ca liderii europeni cer bancilor europene saaccepte pierderi de pana al 140 de miliarde de euro, prin stergerea a jumatate din valoarea titlurilor din Grecia pe care le detin.
Dupa aproape zece ore de discutii, ministrii de Finante au invins opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei si au convenit asupra necesitatii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a bancilor din Europa, pentru a le proteja de amenintarea unei intrari a Greciei in incetare de plati si de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare in zona euro.
Bancile din Franta si Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. Expuneri importante au si Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar si Portugalia, de 10 miliarde de dolari. Bancile europene au o expunere totala pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.
Propunerea ministrilor este discutata, duminica, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o solutie "ampla" la criza, care trebuie sa includa un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, fondul de urgenta al zonei euro, si consolidarea situatiei finaciare a bancilor.
Citeste si:
Mai multe despre:
#criza datoriilor din zona euro#criza economica#falimentul Greciei#recapitalizarea bancilor#Uniunea Europeana
Pe acelasi subiect: