Masuri fara precedent ale Elvetiei pentru calmarea francului
Guvernul elvetian a convocat o intalnire cu partenerii economici si sociali pentru a discuta despre aprecierea francului, care afecteaza exportatorii, turismul si reprezinta un pericol pentru piata muncii.
Ce masuri ar putea lua autoritatile elvetiene:
- Sindicatele cer tranzactionarea francului in functie de euro pentru a stopa aprecierea.O asemenea masura ar putea crea in schimb distorsiuni in economie. S-ar produce o presiune pe rata dobanzilor si ar duce la cresterea inflatiei.
- O alta masura pentru a diminua influenta negativa a aprecierii francului ar putea fi un “ Gentlmen’s agreement” intre bancile din Elvetia, prin care sa renunte la orice tranzactie speculativa, precum si oferirea unei rate de schimb favorabile exportatorilor grav afectati.
- Interventia bancii centrale este capatul de ata de care se agata in acest moment exportatorii. Dar experientele trecute au aratat ca masurile luate de banca nu au dat rezultate, drept pentru care analistii din piata nu cred ca o asemenea intervetie pe piata valutara se va produce.
“ Suntem departe de o interventie a Bancii Nationale Elvetiene(SNB)”, a declarat analistul Peter Rosenstreich pentru CNBC.
Cel mult va putea avea o interventie verbala in piata, pe modelul bancii centrale a Japoniei, sperand la o reactie pozitiva a traderilor.
Banca centrala a Elvetiei sugera in comentariile recente ca va interveni pe piata valutara doar daca exista o amenintare iminenta de deflatie pentru ca vrea sa isi pastreze cu orice pret independenta fata de guvernul elvetian.
Intalnirea de astazi este vazuta de Caesar Lack, economist UBS ca pe o ocazie de a schimba opinii cu privire la situatia actuala din economia elvetiana. Nu sunt asteptate masuri concrete de interventie pe piata valutara.
Secretariatul de stat pentru economie (Seco) a invitat pentru vineri mai multe federatii, reprezetand in principal patronatele, bancile, turismul, industria si sindicatele, a precizat reprezentantul institutiei.
Subiectul discutiilor va fi impactul aprecierii francului asupra economiei tarii.
Moneda elvetiana, tranzactionata marti in jurul valorii de 1,2548 unitati pentru un euro, s-a apreciat puternic in ultimele luni fata de principalele valute, dar mai ales fata de euro.
Astfel, avansul francului fata de euro a fost in ultimul an de 15,06%.
Dar de unde vine aprecierea sustinuta a francului elvetian?
Criza financiara pe care o traversam a modificat preferintele de investitii atat ale oamenilor de rand cat si a fondurilor de investitii si alte institutii financiare. Acum isi orienteaza atentia cu precadere spre aur sau diverse valute puternice, categorie in care se incadreaza si moneda elvetiana.
Multi analisti recomanda cumpararea de franci si multi investitori o fac masiv, sperand la un castig substantial, ceea ce a dus la aprecierea monedei.
Insa, o moneda din ce in ce mai puternica nu aduce neaparat beneficii pentru tara care o emite si o are in circulatie.
Sunt sectoare economice care au de suferit dar si categorii de antreprenori( ex. Importatorii), care au de castigat.
Decizia de apreciere sau depreciere a monedei apartine bancii centrale care este de asteptat in perioada urmatoare sa ia masuri in functie de interesele sectoarelor din economie pe care vrea sa le protejeze.
Aceasta apreciere reprezinta un pericol pentru exportatorii elvetieni, ale caror produse devin mai scumpe si mai putin competitive.
De asemenea, aprecierea produce un impact negativ si asupra turismului. Elvetia a devenit o destinatie si mai scumpa fata de cum era, iar in aceste conditii, multi turisti aleg alte tari pentru a-si petrece vacantele.
Uniunea sindicala elvetiena sustine ca circa 100.000 de locuri de munca din Confederatie sunt in pericol din acest motiv si cere bancii centrale sa ia masuri.
Evolutia francului a afectat si zeci de mii de romani care au credite in moneda elvetiana.
In ultimele luni, ratele la creditele celor care s-au imprumutat in franci au crescut intr-un ritm ametitor, in unele cazuri s-a dublat.
Pe acelasi subiect: