Bancile dau credite ca inainte de criza economica. Record istoric, in ianuarie, la imprumuturile pentru populatie
Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Aceasta cresterea raportata de Banca Nationala e pusa de specialisti pe seama faptului ca programul Prima Casa nu s-a mai intrerupt in prima luna a anului, ca in trecut. In plus, cei care vor sa-si cumpere o locuinta se tem ca regulile se vor schimba din cauza legii darii in plata.
De regula, luna ianuarie a fiecarui an este la pamant la capitolul credite. Asa ca performanta de anul acesta e remarcabila. Vedem aici valoarea imprumuturilor in lei pentru populatie, in 2008 - era la peste un miliard, un record istoric pentru aceasta luna pana acum. Dupa caderea din criza, abia prin 2014 a reinceput activitatea in banci. In 2015 a fost pe aproape doborarea recordului, iar in 2016 acesta a fost batut si depasit cu mult - peste 1,3 miliarde de lei. E o crestere de 30% de la un an la altul.
Pentru ca de firme depind locurile de munca ale tuturor, sa ne uitam si la imprumuturile luate de acestea. Saltul aici nu a fost atat de mare si detinatoarea recordului este tot luna ianuarie din 2008, cu peste 2 miliarde de lei. In ultimii doi ani cresterea este totusi mai mare - un plus de aproape 40%. Economistii trag aici un semnal de alarm - consumul populatiei creste mai repede decat productivitatea companiilor.
"E foarte mare aglomeratie pe programul Prima Casa acum in banci, foarte multi au auzit ca s-ar putea suspenda odata cu aprobarea legii darii in plata si vor sa isi ia casa. A crescut si creditul de consum", spune Dragos Nichifor.
Desi dobanda de referinta a Bancii Central a ramas la minimul istoric de 1,2%, bancile o reflecta prin scaderi doar la depozite. Potrivit BNR, dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei a fost in ianuarie de 10,59%, cu un sfert de punct mai mare decat in decembrie 2015.