Ce impozite "sunt la moda" in 2010
Nevoia de bani la buget ii impinge pe reprezentantii Guvernului sa introduca impozite noi in acest an, in conditiile in care au promis ca nu modifica cota unica si TVA. Dar cum drumul spre iad este pavat cu intentii bune, Ministerul Finantelor pregateste penalitati mai mari de intaziere la plata obligatiilor catre stat, impozit pe terenurile acoperite de cladiri si un impozit forfetar, promis inca din 2009.
Cat va trebui sa platiti in plus daca va fi impozitat terenul de sub casa?
Potrivit avocatului Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura Biris&Goran, a explicat ca de exemplu, pentru un bloc cu o amprenta de 600 metri patrati amplasat pe un teren de 1.000 metri patrati se plateste in prezent impozit doar pentru diferenta de 400 metri patrati, in cota-parte pentru proprietari, dar ca modificarea pregatita de Guvern va largi baza impozabila cu suma aferenta amprentei tuturor cladirilor din tara.
Firmele vor fi taxate mai scump pentru fiecare zi de intarziere la plata impozitelor.
Desi modificarea este prezentata ca un beneficiu adus firmelor, respectiv se va reduce dobanda zilnica penalizatoare pentru datoriile firmelor catre stat de la 0,1% pe zi, cat e in prezent, la 0,05%, exista si un revers al acestei propuneri.
Proiectul de modificare a Codului de Procedură Fiscală, publicat ulterior pe site-ul Finanţelor, arata introducerea unui al doilea tip de penalizare.
Astfel, daca datoria este platita in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati.
Daca datoria este platita in urmatoarele 60 de zile de la scadenta, penalitatile ajund la 5% din obligatiile principale.
Daca datoriile sunt platite dupa 60 de zile, penalitatile cresc la 15% din datoria principala ramasa.
Impozitul forfetar este o noua inventie a statului pentru a creste incasarile la buget.
Astfel, transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect al Guvernului.
Alte servicii nou introduse sunt vulcanizarile, transporturile urbane, suburbane si metropolitane de calatori, alte transporturi terestre de calatori, activitati de intretinere peisagistica, activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole), activitati de creare artistica, activitati de gestionare a salilor de spectacole.
De asemenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru restaurante, firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila mai mare de 10 metri patrati.
Proprietarul unui bar cu o suprafata de 20 de metri patrati, tot dintr-un sat, va plati 3.400 de lei. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.
Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maxim 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei, in timp ce impozitul maxim pentru o suprafata totala utila de 240 de metri patrati ajunge la 34.500 de lei.
La oras, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.
In cazul municipiilor, impozitul este diferentiat pe patru zone, astfel ca o firma care isi desfasoara activitatea intr-o zona de tip A (centrala -n.r.) va plati un impozit anual intre 8.900 de lei si 41.100 de lei.
Pe acelasi subiect: