Arestarea sefului Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, sub acuzatia de agresiune sexuala, inclusiv tentativa de viol, arunca in dezordine nu numai conducerea FMI, dar si rolul central al institutiei in programele financiare pentru mai multe state din Europa, scrieWall Street Journal (WSJ). In momentul retinerii, directorul FMI se indrepta spre Europa pentru a discuta inrautatirea crizei datoriilor din zona euro cu lideri politici importanti.

Ce se intampla cu discutiile privind Grecia si Portugalia

Oficialii europeni vor exercita presiuni si asupra Greciei pentru a obtine promisiunea unor noi masuri de austeritate in schimbul aprobarii unui nou imprumut de urgenta.
Un oficial elen a declarat ca arestarea lui Strauss-Kahn ar putea cauza unele intarzieri in programul de bailout al Greciei cu FMI si UE.

Strauss-Kahn urma sa se intalneasca, duminica, cu sefa executivului german, Angela Merkel, si cu ministri de Finante din Eurogroup luni si marti.

Pe langa stabilirea detaliilor finale ale pachetului financiar de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia, reuniunile urmau sa se concentreze asupra masurilor necesare pentru a rezolva criza datoriilor din Grecia.

Oficialul a fost considerat un lider hotarat in abordarea crizei datoriilor din Europa.

Strauss-Kahn a sustinut puternic salvarea Greciei de la prabusirea financiara, chiar in contextul indoielilor privind capacitatea si determinarea guvernului german de a-si indeplini angajamentele asumate in pachetul de asistenta financiara.

Intalnirile pe care le avea programate in Europa vizau posibilitatea ajustarii termenilor imprumutului pentru Grecia, pentru a impiedica intrarea tarii, si a restului zonei euro, intr-o criza mai adanca.

Grecia se afunda in datorii. Mai vrea 60 de miliarde euro de la FMI

Portugalia a ajuns la un acord cu FMI si UE pentru un program de salvare de 78 miliarde euro

"Nivelul sustinerii Fondului pentru Europa ar putea fi pus sub semnul intrebarii intr-o anumita masura, atat in privinta volumului de resurse, cat si a conditiilor impuse", a spus Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell si fost oficial al FMI.

Arestarea ridica intrebarea daca Strauss-Kahn va fi fortat sa demisioneze. In cazul in care va fi dat afara, FMI va trebui sa-i asigure lui Strauss-Kahn 60% din venitul anual, care se ridica la 421.000 de dolari.

Scandal sexual la varful FMI! Directorul Dominique Strauss-Kahn, pus sub acuzare pentru viol

Trecutul controversat al lui Strauss-Kahn, seful FMI, arestat pentru agresiune sexuala


Strauss-Kahn este unul dintre membrii importantii ai Partidului Socialist din Franta si a fost luat in calcul ca principal candidat pentru alegerile prezidentiale din mai anul urmator.

O decizie a lui Strauss-Kahn a fost asteptata cu interes, intrucat sondajele aratau ca seful FMI l-ar invinge in alegeri pe actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, inca din prima runda.

Presa de la Paris scrie, insa, ca dupa acest incident, cursa prezidentiala din Franta se relanseaza, iar candidatura lui Strauss-Kahn nu mai este luata in calcul.