Anul trecut multi si-au pus intrebarea daca zona euro va supravietui turbulentelor economice.

Iar analistii Financial Times pun punctul pe i si spun ca zona euro va functiona si anul acesta. Si asta in ciuda amenintarilor puternicei Germanii care ameninta ca va iesi din alianta.

Salvam statul sau una dintre bancile acestuia?

In 2011 vor continua problemele din sistemul bancar, in conditiile in care criza datoriilor suverane din zona euro se va adanci si mai mult. Iar in aceste conditii, europenii vor avea de ales intre a salva bancile sau statul national.

Si asta dupa ce recent cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declara ca aceasta criza a datoriilor suverane demonstreaza ca economiile mai slabe trebuie sa devina mai competitive, dar nu pune in pericol zona euro.

In acelasi timp, Matthew Lynn, editorialist Bloomberg, remarca ca moneda euro este singurul numitor in comun pentru criza din fiecare tara europeana. De exemplu, in Grecia problemele fiscale au declansat o reactie in lant de la greve la falimente, in Irlanda sistemul bancar s-a prabusit, iar in Italia datoria publica este uriasa.

Se prabuseste China?

Dupa ce pe parcusul anului trecut, investitorii chinezi au "pus tunurile" pe Europa si au cumparat diverse active de la porturi in Grecia, la sute de hectare de teren agricol in Romania si au investit masiv in imobiliare, analistii Financial Times se intreaba cat de solida este economia chineza. Si asta cu atat mai mult cu cat preturile alimentelor au crescut alarmant, la fel ca si al proprietarilor imobiliare.

Ei spun ca economia chineza inca mai are loc de crestere si nu se pune problema ca s-ar putea prabusi. Astfel, ei dau exemplul populatiei chineze din mediul rural, aproape 721 de milioane de persoane, care ar putea fi un motor economic important.

Creste pretul carburantilor?

Analistii Financial TImes spun ca 2011 va ramane drept anul in care pretul barilului de petrol s-a situat in jurul valorii record de 100 de dolari.

Ne paste o criza alimentara globala!

Analistii prevad o criza alimentara la nivel global, iar cereale precum graul, porumbul sau soia vor ajunge la preturi record.

Mai mult, factura globala pentru importurile alimentara o va depasi cu mult pe cea de 1,02 miliarde de dolari din 2008, cand populatia s-a confruntat cu o criza alimentara.