Astfel, in intermedieri financiare castigul mediu net a fost de 3.577 lei, iar in hoteluri si restaurante de 852 lei.

"In luna ianuarie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna decembrie 2011, cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna ianuarie 2012 a scazut ca urmare realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 24,3% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 20% si 23% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii, activitati de editare; intre 17% si 19% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; intre 15% si 17% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta - cu 10,1%, si in activitati de posta si de curier - 7,3%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna decembrie in invatamant (-2,6%) - ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara, respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,7%) - ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si neacordarii sumelor din alte fonduri.

In activitatea de administratie publica s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna decembrie (0,2%) ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna din anul precedent.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 100,3%.

Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 91,2%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,3%, cu 11,5 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2011.

Citeste si:

Povestea fabuloasa a cehului care a ajuns in SUA cu 50 de dolari ascunsi intr-un sandvis si a construit un imperiu minier