Cine dadea mita? In primul rand, traficantii de tigari, dar si soferii care nu voiau sa astepte la rand.

Suspectii au fost adusi la instanta in patru loturi. Dupa ore intregi de dezbateri, judecatorii au emis mandate de arestare pentru toti 59, vamesi si politisti de frontiera. Printre ei, si fostul sef al vamii, Aurel Anea. Avocatii tuturor au declarat recurs, ce urmeaza sa fie judecat de instanta suprema.

Probele stranse de anchetatori arata la punctul de frontiera Siret functiona struna o afacere foarte profitabila pentru angajati si superiorii lor.

"Sa va faceti vamesi ca sa faceti bani si stiti ce aveti pe umeri si ce raspundere aveti. Daca va prind, va leaga, cine scapa merge inainte!", erau invatamintele unui fost sef de vama, potrivit referatului de arestare.

Ancheta ofiterilor anticoruptie prezinta Vama Siret ca pe un paradis al spagii.

Intr-un exemplu concret, cel care voia sa treaca granita cu, sa spunem, 30 de cartuse de tigari, dadea mita 150 lei vamesului si 50 de lei politistului. Sumele variau insa de la client la client, de la masina la masina.

Oricum, se explica de ce unul dintre politistii de frontiera era nemultumit de cat primise. "La zece cartuse imi pune 300 de mii. Da-i in **** mea! Sa se duca inapoi! Da' ce? Eu nu vand tara asa ieftin!", spune acelasi referat de arestare.

Mita se lua si de la soferii autocarelor si microbuzelor care nu voiau sa stea la coada, la intrarea in tara. Intre 50 si 100 de lei de masina.

Si uite asa, se adunau zilnic mii de lei. Unele ture din vama castigau mai mult, altele mai putin, situatie care a nascut invidii. Din interceptari a rezultat, de exemplu, ca doi politisti de frontiera strangeau pe tura 70-80 milioane de lei vechi, iar alti doi, mai "harnici", 200-250 milioane de lei vechi.

Regula interna intr-un punct de frontiera este ca nu ai voie cu bani in buzunar. Asa ca toata lumea ascundea bancnotele in locurile indicate de sefi. Anea Aurel, de pilda, ordona asa: "Strugar Sorin intr-un cos de gunoi albastru, Radacina Florin in haina albastra, Pavaloaia Florin in niste cutii sus si Posmagiu Alexandru in alta cutie mai jos".

Seara, pe o canapea se numara suma, banii se asezau pe cupiuri, apoi se imparteau. Un angajat de la toneta primea cam 1.000 de lei. Sefii mai mult.

Pe 28 decembrie 2010, s-au strans 15.600 de lei, dintre care superiorii au luat 2.600, iar restul s-a impartit la cei care au lucrat in acea zi. Pe 29, s-au strans 18.000 de lei, din care sefii au luat 1.800.

Paradisul spagii primea si noi angajati, iar acestia erau automat scoliti. Fara sa stie, unul dintre invinuiti ii da o lectie de primit mita, chiar investigatorului sub acoperire: "Tu, cand ai venit, iti faci ochiul, tu stii deja, acela, pac, aha, aha." 

Cum erau mai multi, politistii de frontiera ii invidiau pe vamesi care ar fi primit de trei ori mai multi bani decat ei: "Sa fii vames e ideal. Iti dai seama, sa faci un an numai la intrare? Ca vames? Pai, dupa aia poti sa-ti dai demisia, ma!".

Cu asemenea probe, avocatilor nu le este deloc usor sa-si apere clientii. Spun ca peste tot erau camere care ii inregistrau, mai putin in toalete. Pana acum nici ministerul de interne si nici cel de finante nu au anuntat ca ar intentiona sa faca curatenie mai sus, unde ancheta nu a ajuns cu probatoriul.