"O parte din creditele neperformante, fara niciun dubiu, sunt datorate exagerarilor si greselilor noastre ca bancheri, inclusiv greselilor de strategie bancara. In asa euforie, in care totul era roz, in care totul crestea de la an la an, fara niciun dubiu ca noi ca bancheri comerciali am fost luati de val si in buna masura produsele pe care le-am oferit populatiei nu erau dublate si de o analiza corespunzatoare de risc. Noi insine recunoastem ca structurile noastre de risc au fost destul de laxe in studierea dosarelor si, dupa parerea mea, o parte din aceasta neperformanta care este acum maturata prin curatirea bilanturilor este un efect benefic pentru ca inlatura din activitatea noastra propriile noastre greseli", a afirmat Bunescu la BNR.

El a aratat ca o alta parte importanta a creditelor neperformante a provenit din efectele crizei economice, respectiv din falimentul firmelor, care s-a rasfrant in activitatea bancilor. 

Bunescu spune ca procesul de curatare a bilanturilor de anul trecut a ajutat bancile "sa vada lucrurile putin diferit". 

In urma curatarii portofoliilor, rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar a coborat de la 23% la 14%. 

"Mai este un pas de parcurs in cursul acestui an, un pas care va reflecta soliditatea activelor noastre, se continua evaluarea activelor bancare dupa reguli europene foarte stricte. La finele unei asemenea evaluari, fiecare banca va putea sa-si vada in oglinda foarte sever chipul ei financiar-bancar", a adaugat directorul BRD. 

El a punctat ca activitatea bancara prezinta o tendinta solida de crestere, pe fond, avand in vedere volumul de credite noi acordate de banci anul trecut, de 50 miliarde lei, insa cresterea la nivel de sold este resorbita de rambursarile creditelor care ajung la scadenta si de efectul foarte mare al scoaterii creditelor neperformante provizionate din bilanturi de anul trecut. 

"In aceste conditii, cred ca activitatea bancara va continua sa se dezvolte. Nu ma intrebati cu cate procente va creste soldul de credite, dar in opinia mea va fi o crestere chiar pe sold a creditelor, pentru ca exista in continuare acest camp de actiune pentru banci, cofinantarea fondurilor europene, exista de asemenea sectoare performante in agricultura si creditarea imobiliara, evitand bulele speculative ale trecutului, da dovezi de insanatosire", a afirmat Bunescu. 

Bancherul a amintit ca, in urma cu 2-3 ani, nimeni nu-si imagina ca se vor putea obtine finantari in lei pe doi sau trei ani la dobanzi sub 2%. 

Bunescu si-a incheiat prezentarea exprimandu-si convingerea dobandita din experienta de 40 de ani in sistemul bancar, potrivit careia onestitatea bancherilor reprezinta un element cheie, care influenteaza increderea clientilor. 

"Am o convingere, nu de azi de ieri, ci de 40 de ani de cand lucrez in banci, ca la temelia profesiunii bancare sta onestitatea absoluta a unui lucrator bancar. Daca aici vom avea brese, mai mici sau mai mari, foarte multe eforturi, inclusiv de imagine sunt sortite zadarniciei. Daca vom avea in sistemul bancar oameni necinstiti, aceasta va fi o plaga care poate sa produca foarte mult rau. Onestitatea bancara este un element cheie. Daca clientul nu mai are incredere, este un lucru grav", a conchis Bunescu.