Guvernul a aprobat bugetul pentru 2018. Proiectul a fost construit pe o creștere a PIB-ului de 5,5%, un curs de 4,55 lei/euro și un salariu mediu de 2.614 lei
Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei, potrivit unui comunicat al Executivului.
"Este evident că cel mai important punct de astăzi este aprobarea bugetului de stat, una dintre cele mai importante acte normative pe care le emite Guvernul. Şi, în pofida tuturor criticilor şi a corului bocitoarelor, este un proiect bun, într-un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste, aş putea spune, pentru că avem în vedere o creştere economică de doar 5,5%, în condiţiile în care toată lumea prognozează o creştere mai mare a PIB-ului. Prevede venituri estimate cu 30,9 miliarde de lei mai mari faţă de 2017 şi este pentru prima dată când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro", a declarat Mihai Tudose în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că Guvernul rămâne consecvent în ceea ce priveşte priorităţile, acestea urmând să fie Sănătate, Educaţie, Infrastructură.
"Creşterile fiind de 17% - Sănătate, 16% - la Educaţie, iar pe Investiţii - o creştere cu 42% faţă de 2017. La Agricultură, domnul Daea, am alocat în plus bugetului 23,6%, agricultura fiind unul dintre principalele motoare de creştere anul acesta şi încă o dată vă mulţumesc pentru eforturi", a adăugat Tudose.
Ţinta Guvernului în materie de absorbţie a fondurilor europene în 2018, a arătat el, o reprezintă suma de 28,4 miliarde de lei.
"Cu aşa o ţintă realistă, eu cred că o să o depăşim la anul, dat fiind faptul că ajung la maturitate tot ceea ce s-a lucrat anul acesta, tot ceea ce s-a lucrat. Va fi anul Centenarului, sunt sume prevăzute, sunt proiecte, domnul Romaşcanu a lucrat", a mai declarat Tudose.
Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de Ministerul Finanţelor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.
"Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizează comunicatul Guvernului.
Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro.
"Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%", se arată în comunicat.
Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%.
În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.
Conform comunicatului, unul dintre obiectivele guvernului pentru anul 2018 este reprezentat de reducerea ratei şomajului sub 4% şi creşterea numărului de salariaţi cu normă întreagă cu peste 200.000 de persoane.
"În acest sens, guvernul va sprijini dezvoltarea programului Start-Up Nation pentru alte 10.000 de firme, deţinute în special de tineri. În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 mld lei pentru programele de ajutor de stat ce vor demara anul viitor, măsură ce ţinteşte inclusiv creşterea exporturilor cu aproximativ 7,6%", potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea, se spune în comunicat, Guvernul României îşi respectă angajamentele luate în faţa aliaţilor şi alocă, pentru al doilea an consecutiv, "2% din PIB pentru apărare şi 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de apărare", iar în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Executivul şi-a propus ca în anul 2018 să atragă "28,4 mld. lei (6,3 mld. euro), cu 32% mai mult faţă de anul acesta".
Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, se mai arată în comunicat.
Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018 vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.
Mai multe despre:
#buget 2018#crestere economica
Pe acelasi subiect: