De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la ”bb-” la ”b+”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.

Ratingurile pe termen lung din categoria ”BBB” reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.

”Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)”, se spune in comunicatul Fitch.

Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.

Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.

Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de baza pentru Garanti.

Ratingurile BCR si BRD sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, ”BBB+”, iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor doua banci sunt similare cu cea acordata ratingului de tara, se arata in comunicat.

Astfel, orice schimbare a plafonului de tara ar rezulta intr-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor doua banci, noteaza Fitch.

Calificativele BCR si BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei bancilor-mama privind regiunea Europei Centrale si de Est sau fata de piata romaneasca.

”In opinia Fitch, exista o intentie clara in Europa de a reduce, in final, sprijinul pentru bancile importante sistemic. Daca agentia isi va schimba parerea privind predispozitia autoritatilor austriece sau franceze de a oferi sprijin bancilor mari din tarile respective, ar aparea presiuni in sens negativ asupra ratingurilor Erste si Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ fata de ratingurile Erste si Societe Generale ar trebui sa fie limitat la o singura treapta, la nivelul ratingurilor de viabilitate ”a-”, astfel ca o astfel de evolutie nu va rezulta intr-o coborare a ratingurilor BCR si BRD”, se spune in comunicat.

In cazul Garanti Romania, ratingul este ”sensibil” la evolutia calificativului bancii-mama, la fel si perspectiva stabila, noteaza agentia.

De asemenea, ratingul Garanti Romania ar putea fi coborat daca ar avea loc o scadere a importantei subsidirei pentru grup.