"Ministrul Finantelor nu a avut mandatul si nu este mandatat sa dezbata public teme precum cota unica si impozitarea progresiva. Va interzic in mod expres sa introduceti in dezbaterea publica teme si proiecte care nu au fost discutate si aprobate in Guvern", a spus Boc ministrilor, scrie Mediafax.

Premierul a spus ministrilor ca actualul Cabinet lucreaza "cu mandatul pe masa" si ca membrii Guvernului trebuie sa transmita opiniei publice mesaje unitare.

"V-as ruga sa nu uitati faptul ca acest Guvern si-a pus mandatul pe masa in a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului si a apara cota unica si TVA. Nu a fost posibil pana la urma in cazul TVA, pentru ca am avut decizia Curtii Constitutionale, dar acest Guvern a facut gesturi politice majore de a apara aceste lucruri la care s-a angajat in decursul timpului. Problema cotei unice nu este o tema de seminar, este o decizie politica extrem de importanta si care nu poate fi expediata printr-o declaratie intr-o publicatie, oricare ar fi ea", a mai spus premierul.

Ministrul Finantelor a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.

El a precizat ca trebuie considerata incheiata epoca sistemului de cota unica, avand in vedere noua conjunctura economica si nevoile de dezvoltare ale Romaniei.

Nu este prima data cand Emil Boc isi manifesta dezaprobarea fata de unele declaratii ale ministrilor. In urma cu cateva luni seful Executivului le-a atras atentia ministrilor Finantelor si Muncii ca ii remaniaza daca mai aduc in dezbatere publica subiecte nediscutate in Guvern.