Vladescu anunta apusul cotei unice si impozitarea progresiva! Boc il trage de urechi! VIDEO
"Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat. Romania trebuie sa se intoarca din 2011 la impozitarea progresiva", arunca Sebastian Vladescu bomba. Premierul, vizibil deranjat de declaratiile ministrului sau de Finante, le interzice membrilor Cabinetului sa mai vorbeasca despre masuri care nu s-au discutat la Palatul Victoria. Intre timp, reprezentantii partidelor aflate la guvernare vin cu pareri contradictorii dupa anuntul lui Vladescu.
Intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, Vladescu sustine ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.
Ministrul lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. El afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.
Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei, dar Vladescu nu renunta la impozitul forfetar.
Analistii sunt de parere ca introducerea impozitarii progesive ar scadea si mai mult consumul sufocat oricum de criza. Nici specialistii FMI nu sunt siguri ca solutia prezentata de ministrul finantelor este cea mai buna.
Chiar daca nu are acordul sefului sau, Sebastian Vladescu propune revenirea la sistemul din perioada 2000-2004. Atunci erau in vigoare 5 trepte de impozitare. De la 18% pentru salariile mici, la 28% pentru salariile medii, pana la 40% pentru cei cu venituri mari.
Membrii PD-L sunt impotriva acestei variante. Cei de la UDMR si-au asumat si ei cota unica prin programul de guvernare, dar isi amintesc si de impozitarea progresiva din perioada guvernarii PSD.
Ministrul Finantelor mai propune de asemenea reducerea TVA-ului de la 1 ianuarie 2011 pana la 21-22% si majorarea salariului minim pe economie cu 30% pana la 780 de lei. Impozitul pe profit, platit de companii ar urma sa fie redus de la 16 la 15%. In schimb ar fi introdus impozitul forfetar in special pentru afacerile din sectorul serviciilor.
In replica, premierul Emil Boc a declarat in aceeasi zi ca ministrul Finantelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.
Pe acelasi subiect: