"In masura in care orientarea viitoare a politicilor economice asigura prezervarea castigurilor de consolidare fiscala obtinute pana in prezent si mentinerea cresterii economice la niveluri relativ robuste, este de asteptat ca, pe termen mediu, ponderea datoriei publice in PIB sa se inscrie pe o traiectorie descendenta. (...) Cresterea datoriei publice (+23,2 miliarde lei) a fost semnificativ superioara necesarului de finantare a deficitului cash al bugetului general consolidat (12,5 miliarde lei), (in 2014 n.r.) in conditiile consolidarii suplimentare a rezervei-tampon destinate limitarii riscurilor de refinantare si de lichiditate", potrivit BNR, transmite Agerpres.

Ponderea datoriei publice in PIB (conform metodologiei UE) a atins 39,8% in 2014, comparativ cu un nivel de 38% la finele anului anterior. Dupa ajustarea nivelului brut, indicatorul coboara la 31,4%, cu doar 1,2 puncte procentuale peste valoarea corespunzatoare anului 2013, anunta Banca Nationala. 

In ceea ce priveste deficitul bugetului general consolidat, BNR aminteste ca a coborat de la 2,2% din PIB in 2013 la 1,5% din PIB la finele anului 2014. 

"La reducerea deficitului au contribuit atat factori de natura structurala, cat si imbunatatirea pozitiei ciclice a economiei, in conditiile in care cresterea economica s-a mentinut la un nivel superior dinamicii evaluate a PIB potential. Consolidarea fiscala intreprinsa a fost insa de natura preponderent structurala, efortul de ajustare fiind localizat cu precadere la nivelul cheltuielilor, in conditiile in care, in pofida unei cresteri a volumului fondurilor europene care tranziteaza bugetul (de la 1,4% din PIB in 2013 la 1,7 din PIB in 2014), ponderea in PIB a cheltuielilor totale a scazut de la 35,2 la 34,9%", explica BNR.