BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cea mai mare din UE
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.
"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicatul de presa transmis de banca centrala, preluat de Mediafax.
CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene. Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata implicit chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful bancii centrale afirma recent ca scaderea dobanzilor se va relua doar dupa ce se confirma revenirea inflatiei in intervalul tintit, estimata pentru a doua parte a anului.
Cu doar o zi inainte de sedinta de politica monetara, miercuri, Isarescu a declarat ca, desi economie se afla inca in recesiune, se manifesta in continuare anticipatii inflationiste, ceea ce nu permite bancii centrale sa reduca dobanzile. El a vorbit si de nevoia de stabilitate a dobanzilor, aratand ca o banca centrala nu se poate "juca", sa reduca dobanda si la putin timp sa aplice o crestere.
Banca centrala are pentru acest an o tinta de inflatie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a BNR indica pentru finalul anului un nivel de 3,5%. Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva reluarea dezinflatiei, dupa accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in luna ianuarie 2013, precum si o relativa ameliorare a activitatii economice, sustinuta de evolutia favorabila a exporturilor nete, se arata intr-un comunicat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 5,65% in luna februarie 2013 de la 5,97% in luna precedenta, mentinandu-se insa in continuare in afara intervalului de variatie din jurul tintei si deasupra nivelului de 4,95% inregistrat in decembrie 2012.
Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost in luna februarie de 3,1%, marginal sub nivelul de 3,2% inregistrat in luna precedenta. Rata CORE2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice. Dinamica produsului intern brut s-a plasat in teritoriu pozitiv in ultimul trimestru al anului trecut, iar adancirea deficitului de cerere agregata s-a temperat.
Indicatorii monetari releva in continuare o dinamica anuala reala negativa a imprumuturilor acordate sectorului privat, similara evolutiilor creditului din zona euro si din majoritatea tarilor din regiune.
Evaluarile actuale ale BNR reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei pe o tendinta descendenta, dar in afara intervalului de variatie in perioada urmatoarelor luni, contributia dezinflationista principala avand-o persistenta deficitului de cerere agregata. Ulterior, rata anuala a inflatiei este prognozata a atinge limita superioara a intervalului asociat tintei la finele lui 2013. In aceste conditii, pentru ancorarea eficace a asteptarilor privind inflatia, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Conduita politicii monetare vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu in conditii de stabilitate financiara si ale atenuarii impactului nefavorabil exercitat de factori externi si interni asupra redresarii economiei.
Mai multe despre:
#BNR#dobanda cheie
Pe acelasi subiect: