Totodata, banca centrala reafirma ca va urmari gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia CA al BNR este in linie cu asteptarile analistilor economici, care au apreciat ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, precum si nivelurile RMO, in sedinta din 5 februarie si pe tot parcursul acestui an, informeaza Mediafax.

Potrivit unor informatii obtinute si transmise de Mediafax, banca centrala a anuntat FMI in timpul misiunii de evaluare, desfasurata intre 15-29 ianuarie, ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, la lei si la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

Mai mult, membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) anticipeaza ca la finalul anului 2014 BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.

"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii de politica monetara la 4,75% in decembrie 2014. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 12% si pe cele in valuta pana la 18,5% in decembrie 2014", a transmis AAFBR vineri intr-un comunicat.

Consiliul de Administratie al BNR a pastrat in sedinta din 7 ianuarie rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.

Anul trecut, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai 2012, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Totodata, CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei.