Romania imprumuta pana la 1,5 mld. dolari de pe piata americana. Ponta spera la o dobanda sub 6%, ca urmare a stabilitatii politice
Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA, a anuntat, miercuri, premierul Ponta, care s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Ponta a aratat ca, dupa alegeri si dupa stabilizatrea situatiei politice, toate conditiile de imprumut, atat in euro, cat si in lei, pe piata interna si pe piata europeana, au fost extrem de favorabile, iar din acest motiv a fost de acord si cu un imprumut de pe piata americana.
"Ne-am imprumutat la costuri pe care Romania nu le-a mai avut - cel putin in ultimii ani nu le-a avut - motiv pentru care am fost de acord cu propunerea Ministerului de Finante de a iesi cu o emisiune pe piata americana. Dobanzile pe care le vom plati sunt mult mai mici decat cele de la ultima emisiune. In mod sigur va fi mai mic decat cel de la inceputul anului 2012, pentru ca avem o situatie legata si de constatarea FMI-ului ca ne-am inscris dinn punct de vedere bugetar in ce a fost convenit, avem o situatie politica stabila si pentru ca ne-am imprumutat la euro si la lei foarte bine de la inceputul anului", a argumetat Ponta, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca l-a felicitat pe fostul ministru al Finantelor Bogdan Dragoi pentru ca Romania s-a imprumutat de pe piata americana la inceputul anului 2012 cu o dobanda cu putin peste 6%, iar in urma noii emisiuni de obligatiuni o sa-i felicite si pe ministrii Chitoiu si Voinea, "pentru ca vor obtine o dobanda sub 6%".
Ministerul Finantelor Publice a mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari. Bancile contractate de statul roman sunt Barclays, BNP Paribas, Citigroup si HSBC, potrivit unor surse bancare.
Finatele vor sa atraga, astfel, intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari, printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani.
Romania a atras anul trecut de pe pietele externe 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (aproximativ 1,7 miliarde euro). Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in februarie de pe piata interna 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei.
Licitatiile programate pentru prima luna din acest an aveau valori indicative de 4,6 miliarde lei, insa administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro imprumutati prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani.
Pe acelasi subiect: