In sedinta de politica monetara de miercuri s-a hotarat, totodata, pastrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii in sistemul bancar, informeaza Agerpres.

Cele mai recente date statistice releva continuarea coborarii ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ datorita scaderii preturilor volatile - ale combustibililor si produselor alimentare - si o relativa temperare a ritmului de crestere economica, inclusiv pe fondul unor performante mai slabe ale agriculturii. 

"Extinderea aplicarii cotei TVA de 9% la toate alimentele si serviciile de alimentatie publica - masura care, incepand cu luna iunie, a afectat preturile a circa 30% dintre bunurile si serviciile incluse in cosul de consum - a condus la un nivel al ratei anuale a inflatiei de -1,9% in luna august 2015. Rata medie anuala a inflatiei a scazut la 0,3% in luna august 2015, in timp ce indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - s-a redus la 0,5% de la 0,7% in luna precedenta", potrivit BNR. 

In pofida relativei temperari a ritmului de crestere economica, datele ilustreaza accelerarea cresterii consumului si investitiilor private, sustinute de revigorarea procesului de creditare, in lei, in special pentru populatie, concomitent cu inregistrarea unui avans consistent al costurilor salariale unitare in industrie. 

De asemenea, indicatorii monetari atesta reintrarea in teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a creditului neguvernamental, ca rezultat al expansiunii imprumuturilor in moneda nationala.

"Se observa continuarea reconfigurarii structurii creditului sectorului privat in favoarea componentei in moneda nationala, a carei pondere in total (49,3% fata de un minim de 35,6% in mai 2012) se apropie de cea a imprumuturilor in valuta, facilitand astfel consolidarea transmisiei politicii monetare si gestionarea corespunzatoare a riscurilor la adresa stabilitatii financiare", mentioneaza BNR. 

Contextul extern este in continuare marcat de incertitudini, in pofida unei recente atenuari a tensiunilor globale, in conditiile in care cresterea economica pe plan mondial ramane fragila si volatilitatea pe pietele financiare internationale se poate accentua, pe fondul divergentei conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume. 

Pe plan intern, mixul de politici macroeconomice este conditionat de modul in care vor fi transpuse masurile fiscal-bugetare aprobate sau anuntate recent (noul Cod Fiscal si cresteri salariale) in configuratia si executia bugetului pentru anul 2016. 

BNR precizeaza ca perspectivele pe termen scurt indica prelungirea efectelor dezinflationiste temporare ale factorilor de natura ofertei (impactul reducerii cotei TVA, evolutia preturilor combustibililor etc.). Acestea pot, insa, ecrana acumularea unor presiuni inflationiste pe termen mediu, avand ca sursa perspectivele inca incerte ale conduitei politicii fiscale si ale corelatiei dintre dinamica salariilor si cea a productivitatii muncii, precum si evolutiile pe plan global, de natura sa afecteze perceptia investitorilor asupra economiei romanesti. 

"In aceste conditii si pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Deciziile CA al BNR vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica intr-un cadru macroeconomic sustenabil in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. In acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale si monetare, precum si progrese in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru mentinerea macrostabilitatii, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea rezistentei economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial", arata documentul Bancii Centrale. 

Urmatoarea sedinta CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in in 5 noiembrie.