"Romania este in club si situatia macroeconomica, acum, este foarte buna. Dar nu inseamna ca avem camp sa o stricam", a precizat joi guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a avertizat asupra faptului ca, avand in vedere masurile de relaxare fiscala cuprinse in Codul Fiscal, luate in calcul la proiectiile BNR, spatiul de relaxare fiscala se va inchide mult mai rapid decat se anticipa.

"Trecem extrem de rapid de la deficit de cerere la exces de cerere, cee ce ne pune intr-o situatie dificila. (...) Ce facem cu investitiile pentru ca ele sunt un factor al cresterii productivitatii si al cresterii economice durabile, daca vrem o crestere durabila. (...) Avem minus 45% la investitii. Asta este o problema mare care ne complica deciziile. Adica ce stimulam in continuare...consumul final sau formarea bruta de capital pentru a avea crestere economica", a precizat seful bancii centrale.  

Mugur Isarescu sustine ca politicile economice trebuie directionate in sensul stimularii factorilor care duc la o crestere economica de durata.

"Cu alte cuvinte, stimularea cererii in plus incepand cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent. Lucram cu calcule destul de precise (...) Daca vrem sa relaxam mai mult, trebuie sa marim potentialul, cresterea economica nu vine numai din stimulent, este produsa de productivitate si de locuri de munca. Daca nu actionezi asupra acestor doi factori, care duc la crestere economica, si actionezi numai pe stimulente, se ajunge la punctul de inflexiune si se termina campul de relaxare fiscala si, apasand pe acceleratie, nu mai duce la nimic, duce la consum de combustibil mai mare, consum de resurse si la dezechilibre", a explicat Isarescu. 

Seful BNR a atras atentia asupra unor riscuri iminente care pot afecta echilibrul macroeconomic.

"Avem o accentuare a decorelarii dintre evolutia salariilor si cea a productivitatii, si se va accentua si se va duce undeva. Se va duce fie in preturi, fie in deficitul de cont curent, este mic acum, dar sa nu ne bucuram prea tare, sau intr-un nou ciclu de indatorare. Avem in plus factori seriosi care franeaza cresterea productivitatii muncii, de aceea avem nevoie de reforme structurale. Avem un indice al inovarii cu mult sub media europeana, si inca in scadere, avem o scadere a investitiilor, si o problema structurala enorma in ceea ce priveste piata fortei de munca", a subliniat Isarescu. 

El s-a referit in mod special la faptul ca piata fortei de munca nu este corelata cu sistemul de educatie.

"Universitatile produc un numar mare de manageri. Sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri. Vor cauta loc de munca si isi vor exprima nemultumirea", a mai spus guvernatorul. 

Potrivit acestuia, indicatorii pietei muncii arata bine, dar si samburele unor tensiuni viitoare, avand in vedere cresterile de salarii care sunt destul de mari, dar trebuie sa fie sustenabile. Acestea sunt legate, in prezent, de evolutiile din sectorul privat, dar urmeaza si cresterile din sectorul public.

"Aici zagazul a fost ridicat si stiu din experienta de premier cat de greu se poate inchide zagazul dupa ce a fost ridicat", a subliniat seful BNR. 

In opinia sa, obiectivul politic de a se recupera pierderile din timpul crizei a fost atins, s-a revenit la un nivel al PIB similar celui din 2008.

"Avem un PIB precum cel dinaintea crizei. Dar cel din 2008 era umflat, supraincalzit", a avertizat guvernatorul. 

Isarescu sustine ca relaxarea fiscala din anii trecuti este suficienta, iar masuri suplimentare in acest sens ar produce dezechilibre semnificative.

"In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substantial, zic eu, la 20,6% cand s-a redus cota de TVA la paine in septembrie 2013, apoi la 16% in iunie anul acesta, cand s-a extins la alimente. Este cea mai mica rata medie din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a vazut si pe preturi. Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potential. Aceasta relaxare fiscala (...) face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an", a explicat guvernatorul BNR. 

El a aratat ca deviatia PIB este inca negativa in prezent, ceea ce inseamna ca economia mai are potential de crestere, insa spre finele anului se va trece la exces de cerere, care va genera fie inflatie, fie o crestere a deficitului de cont curent. 

Referitor la inflatie, Isarescu a mentionat ca factorii determinanti au actionat in sensul scaderii, de la reducerea TVA la alimente, care a actionat ca un soc in sensul scaderii preturilor, la pretul materiilor prime. Cu toate acestea, exista si factori care duc la cresterea preturilor, care se vad in produsele nealimentare.

De asemenea, factorii care pot duce la cresterea preturilor sunt cresterea accelerata a cererii, tendinta crescatoare a costurilor salariale, care este rapida si tinde sa fie foarte rapida. 

Guvernatorul BNR a atras atentia si asupra faptului ca, in toamna acestui an, tendinta de reducerea a dobanzilor se va inversa, fapt care presupune riscuri suplimentare. "Probabil ca in toamna acestui an, ciclul lung de dobanzi scazute se va inchide daca FED va lua deciziile anuntate. Sunt riscuri! Sunt date care, tocmai pentru ca arata foarte bine, trebuie sa ne dea de gandit", a mai spus Isarescu.