"In ce priveste utilizarea monedei nationale in finantarea economiei, cel putin un element fundamental este a fi rezolvat, asigurarea finantarii, a unei finantari stabile pe termen lung. Vorbim aici de necesitatea unui cadru institutional si sunt discutii pe care noi (BNR - n.r.), ca reglementator, ca autoritate publica, le purtam cu bancile comerciale referitoare la nevoie de cadru legsilativ, de cadru normativ care sa sprijine misiunea in ceea ce priveste atragerea de resurse financiare in lei", a afirmat Olteanu, citat de Mediafax.

El a aratat ca este nevoie si de crearea cadrului "de acceptanta sociala", in sensul ca este necesara o schimbare psihologica pentru a acepta pe scara larga, in intreaga economie, finantarea in moneda nationala.

"Sunt procese pe termen lung pe care trebuie sa le derulam impreuna (BNR si bancile comerciale - n.r.) in perioada care urmeza pentru a convinge piata de realismul si utilitatea finantarilor in lei", a spus Olteanu.

Pana la luarea unei decizii si implementarea ei, trebuie luat in considerare calendarul trecerii la moneda euro.

Olteanu se asteapta ca dupa alegerile parlementare mediul politic sa ia o decizie referitoare la un calendar realist atat in ceea ce priveste situatia din zona euro, cat si in ce priveste situatia din Romania pentru crearea unei convergente reale, dar si indeplinirea conditiilor formale.

"Odata un asemenea calendar gandit, negociat, acceptat de elite si de public, toate aceste scheme de finantare ramane a fi gandite in functie de acest calendar", a afirmat Olteanu.

Pe de alta parte, el a aratat ca alt aspect de luat in calcul este perspectiva reglementarii, aceasta fiind una de intarire a constrangerilor in ceea ce priveste reglementarea creditului acordat in monede straine, exotice sau in euro.

"Nu este neaparat o perspectiva nationala. Abordarea la nivel national a fost aceasta si cu ani in urma. De curind, abordarea internationala, europeana, este in acest spirit", a conchis Olteanu.