Toti romanii inregistrati in biroul de credite primesc un punctaj. Acesta creste daca nu ai restante sau valoarea lor este mica si scade daca valoarea restantelor este mare sau numarul intarzierilor creste de la o luna la alta.

Acest scor spune cine se califica pentru un nou imprumut si cat de mare va fi dobanda. Punctajul porneste de la 0 si ajunge la 850. Insa nici cei mai buni platnici nu reusesc sa obtina mai mult de 800. Bancile care folosesc acest indicator spun ca ar fi dispuse sa ia in considerare pentru noi imprumuturi clientii cu un scor mai bun de 500-550.

In biroul de credite apar sapte milioane de romani. 3 milioane nu au restante, iar doua milioane au intarzieri de maximum 60 de zile, potrivit bancherilor.

''Un client cu o restanta de 30 de zile poate lua un nou imprumut daca isi plateste apoi ratele la zi timp de 6 - 9 - 12 luni",
explica George Georgakopolous, vicepresedinte de banca.

Conteaza insa foarte mult salariul. Radu are un venit de 1.600 de lei si nicio datorie. Vrea sa isi cumpere o casa, insa deocamdata ramane doar cu speranta. Rata este foarte mare si nu acopera celelate cheltuieli.

Potrivit analistilor, clientul perfect este femeie, are intre 30 si 40 de ani, este casatorita, are copii, dar mai ales o experienta de peste 10 ani in campul muncii. Bancile tin cont si in ce domeniu activeaza potentialii clienti.

Doi soti cu venituri de 3.000 de lei trebuie sa scada din start din aceasta suma 500 de lei, daca au acasa doi copii. Apoi din ce le ramane, rata nu poate depasi 55%, adica 1.360 de lei.